Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör fina, festliga fiskskulpturer av lim och strimlat papper

Gör fina, festliga fiskskulpturer av lim och strimlat papper - Spela upp på Arenan

Våra helt vanliga småfiskar är stilrena varelser. Vacker form, ofta med grafiskt mönster och med ett naturligt glitter på ytan. Helt perfekta att avbilda som små skulpturer.

Vanliga, bruna fiskpinnar har vi ju alla ätit någon gång, men fisk på pinnar är något helt annat – de kan bli hur festliga och färggranna som helst.

Fiskfigurerna görs av papperspulp som är en massa av strimlat papper och lim. Det enda du behöver tillsätta är vatten. Det går också att använda klassisk papier maché, dvs. rivet tidningspapper blandat med tapetklister, men då blir ytan annorlunda.

Du behöver:

  • papperspulp, finns att köpa i hobbybutiker

  • styrox/frigolit

  • skärkniv

  • limpistol

  • träpinne med fot

  • hobbyfärger och penslar

  • lack

Gör så här:

Mät upp tre delar papperspulp och en del vatten och blanda ihop. Konsistensen ska kännas som en formbar gröt, inte för rinnig så den faller isär, men inte heller för kompakt.

För att få till den snygga fiskformen behövs något att bygga på. En styroxkrans/frigolitkrans har en bra grundform som är enkel att förändra. Skär till en bit på 15 cm och dela den på längden. Skär sedan ut en klassisk fisksiluett.

En hand skär i frigolit med en kniv.
Bildtext Skär ut en fisk i frigolit.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Vilken fisk du väljer är upp till dig. En abborre har en ganska rund form, en strömming är något smäckrare. Ta fotografier som stöd om du vill ha ett naturtroget intryck och få koll på fenor och färger.

Skär till små tunna bitar av styrox/frigolit till fenor och limma fast i fiskkroppen med limpistol. Låt torka!

När limmet torkat är det dags att ge fisken lite kött på benen – i det här fallet papperspulp.

Tryck fast massan på ytan och släta ut den. Jobba systematiskt längs ytan ända ut till kanten och jämna till. Eftersom det här skall bli en liten skulptur bör båda sidorna av fisken få lika mycket uppmärksamhet.

Pyssel.
Bildtext Tryck fast små klumpar av papperspulpen åt gången.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Massan är lite bubblig till konsistensen så man måste släta ut den med fingrarna tills ytan blir jämn och fin.

Passa på att göra en liten hålighet på undersidan av fisken, t.ex. mellan fenorna. Jobba fram en liten kant som passar träpinnen fisken sedan ska monteras på. Då blir det lättare att foga ihop fisken med ställningen när allt är klart.

När du är nöjd med form och yta ska fisken torka. Beroende på storlek tar det 1-2 dagar innan den är helt torr. Kom ihåg att vända fisken då och då så att den torkar på alla sidor.

Måla i många tunna lager

När fisken är helt torr ska den målas. Strömmingen är en mycket grafisk avskalad fisk som uppfattas lite silvrig, nästan svart vit. Börja med att måla hela fisken i en gråvit ton. Det är själva basen.

Sedan är det att bygga på med många tunna lager färg. Ryggen kan bli ganska svart, fenorna nästan lite gulrosa – låt torka emellan. Måla lite mera vitt på fiskens mage och låt torka igen. Är inte strömmingens mage svagt, svagt blå?

Jämför med foton och ana det där skimret av färger som går lite in i varandra utan tydliga kanter. Låt torka. Måla detaljer som ögon, gälar, fenor, antydan till fjäll.

När färgen har torkat kan du lacka fisken så den glänser.

En prydnadsfisk på en pinne.
Bildtext Limma fast fisken i en träfot. Gör du många fiskar får du ett helt stim.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk