Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Polisen: Se upp för tvivelaktiga välgörenhetsinsamlingar

Uppdaterad 23.08.2022 19:45.
en hand sätter fem euro i insamlingslåda
Bildtext Penninginsamlingar ska kunna uppvisa ett giltigt tillstånd för insamlingen. Arkivbild. Bilden har ingen koppling till de tvivelaktiga insamlingarna.
Bild: yle

Polisen i västra Nyland varnar nu allmänheten för personer som uppger att de samlar in pengar för bland annat människor med funktionshinder eller en skola för döva barn.

I augusti har polisen i västra Nyland fått in ett flertal tips om personer som på tvivelaktiga grunder uppger att de samlar in pengar för välgörenhet. I vissa fall har personerna som samlar in pengar till och med uppträtt aggressivt, menar polisen.

– Snarlika former av tiggeri eller penninginsamlingsbrott dyker upp då och då, men tillvägagångssätten kan variera mycket vilket innebär att vi på polisen har svårt att säga vad det beror på eller vem som ligger bakom brotten, säger överkommissarie Jussi Päivänsalo.

Verkar insamlingen misstänksam uppmanar polisen människor att lägga märke till signalement och anteckna registernummer.

– Det är inte normalt att personer som samlar in pengar för välgörenhetsorganisationer beter sig konstigt till exempel genom att komma väldigt nära eller vara påträngande. Då skall varningsklockorna ringa, säger Jussi Päivänsalo.

Be om bevis på laglig insamling

Lagliga välgörenhetsinsamlingar kräver oftast ett tillstånd. Små och kortvariga insamlingar kan arrangeras utan tillstånd, men då måste insamlingen ändå anmälas till polisen.

De som samlar in pengar ska alltid kunna uppvisa ett dokument eller ange numret för småskalig penninginsamling. Om insamlarna varken kan uppvisa dokument eller nummer för insamlingen finns det skäl att ifrågasätta deras avsikt, konstaterar tillståndschef Leena Höysniemi i polisens pressmeddelande.

Om penninginsamlingen verkar misstänksam och personerna som samlar in pengar utövar påtryckning eller är hotfulla uppmanar polisen att man ska vara i kontakt med dem.

Artikeln uppdaterades 23.8.2022 kl 19:42 med en kommentar av överkommissarie Jussi Päivänsalo.

Diskussion om artikeln