Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tragisk dödsolycka på världens största ultramaraton – Mårten Boström låter sig inte skrämmas inför starten: "Alla som löper känner till riskerna"

Mårten Boström springer på ett berg.
Bildtext Mårten Boström tänker inte låta den tragiska olyckan lägga sordin på en av årets höjdpunkter.
Bild: Matleena Boström / Trailrunning Finland

Det världskända ultramaratonevenemanget Ultra-Trail du Mont-Blanc har drabbats av ett dödsfall. Arrangörerna meddelade på tisdagen att en brasiliansk löpare mist livet under ett av de pågående loppen.

Enligt arrangörerna ska olyckan ha varit framme klockan 1.30 lokal tid nära Refuge de Plan Glacier.

Uppgifterna om olyckan är knapphändiga – arrangörerna berättar enbart att löparen befann sig på den officiella rutten och att en räddningshelikopter tog sig till platsen.

Ultra-Trail du Mont-Blanc hör till de mest kända ultramaratonevenemangen i världen, och det omfattar flera olika tävlingar. Enligt STT är det ungefär 80 finländare som deltar i de olika tävlingarna som arrangeras under veckans gång.

Löpare i farten under ett ultralopp på Mont Blanc.
Bildtext Arkivbild från tidigare UTMB-lopp.
Bild: Global Warming Images/Shutterstock/All Over Press

Löparen som omkom natten till tisdagen deltog i La Petite Trotte à Léon-tävlingen, som innebär att man löper 300 kilometer.

– Det tar ungefär 100 timmar att genomföra tävlingen, och det innebär så klart att det är riskfyllt att delta. Då jag tävlade brukade vi sova två–tre timmar per natt, berättar den erfarne ultralöparen Janne Marin för STT. Marin har vunnit just PLT-tävlingen tillsammans med Juha Jumisko.

I fjol dog en tjeckisk löpare under UTMB-veckan.

Mårten Boström ska springa en av distanserna

En av finländarna som deltar i festivalen är ingen annan än den tidigare orienteringsvärldsmästaren Mårten Boström. Han har anmält sig till OCC-tävlingen, som startar i schweiziska Orsières och som går i mål i huvudorten Chamonix på torsdag.

– Det är ungefär 50 kilometer, alltså en fjärdedel av huvudsträckan som går runt Mont Blanc-massivet, förklarar han för Yle Sporten på tisdagen.

– Att springa huvudsträckan skulle vara allt för långt för mig, redan det här blir det längsta loppet jag någonsin gjort. Och min bakgrund är ju närmast att springa korta tävlingslopp på asfalt och bana, ultradistanser känns som en helt annan värld.

Mårten Boström löper på en stig.
Bildtext Mårten Boström i farten.
Bild: Matleena Boström / Trailrunning Finland

Boström hade också hunnit ta del av den tragiska nyheten tidigare under dagen. För honom är det karriärens första Ultra-Trail du Mont-Blanc som hägrar.

– Även om det självklart är synd så vet nog de flesta som ger sig in på det här att det finns risker. Till och med en liten skada kan bli allvarlig då det kan vara tiotals kilometer till närmaste ställe man når med ambulans, säger Boström.

Känner du dig nu mer orolig eller till och med rädd efter det tragiska beskedet?

– Inte på det sättet. Men visst, alltid då man rör sig i sådana här terränger så måste man tänka lite noggrannare på utrustningen. För min del är jag ändå vanligtvis så pass snabb att förutsättningarna uppe på berget inte hinner ändras värst mycket.

– Och jag springer bara i några timmar och inte i flera dygn som i den här klassen där olyckan var framme.

"Jag känner till riskerna"

Janne Marin påpekar också att alla som deltar i PTL-tävlingen måste genomgå en bakgrundskontroll. Om man inte har erfarenhet av utmanande ultralopp har man inget att göra runt Mont Blanc heller.

Trots att Boström lyfte fram sin "begränsade" orienterings- och banlöpningsbakgrund har han minsann erfarenhet av traillöpning också. Närmare bestämt i 15 år.

– Det var först lite av ett mellanmål vid sidan om orienteringen och maratonsatsningen, men de senaste åren har jag främst sprungit på berg och små stigar runt om i världen. Så jag känner till riskerna, säger han och förklarar:

Mårten Boström springer på ett berg.
Bildtext Mårten Boström har lång erfarenhet av bergslopp.
Bild: Matleena Boström / Trailrunning Finland

– När man är uppe i Alperna så är stigarna inte alltid så bra markerade, de är inte värst stora, och då finns risken att man tappar bort sig och hamnar i omgivningar där det inte är tryggt att ta sig fram. Det finns branter, stenskravel, om det regnar kan det bli riktigt halt på kala ytor.

Utan erfarenheten hade han inte heller kunnat anmäla sig till loppet. Också i OCC-tävlingen är det strikta krav på rankningspoäng för att kunna anmäla sig.

"Vi sätter lätt begränsningar på vår förmåga"

Varför väljer man då att ta riskerna?

– Det är just den där utmaningen. Det är därför folk trivs med traillopp – att testa sina egna gränser. Som människor sätter vi lätt begränsningar på vår förmåga och då är det hälsosamt att göra något som man inte gjort tidigare, säger Boström och tar en paus innan han tillägger:

– Men att någon mister livet när man gör det ... jag känner att jag är ganska långt från sådana rutter. Den jag tävlar på är en där jag kan ta det lugnt vid behov. Min inställning till idrotten är att vara så snabb som möjlig, inte att det ska bli en psykisk utmaning som på de längre distanserna.

– Om jag inte hade haft skadeproblem den senaste månaden hade jag kanske fokuserat på att ta en bra placering, nu vill jag bara ha ett lyckat lopp. På de längre distanserna handlar det sen om att försöka överleva.

"Alla har hört om evenemanget"

Boström vill också njuta av de fantastiska vyerna och det han kallar "festivalstämningen" i Chamonix. Det handlar ändå som sagt om ett av världens största ultralöpningsevenemang.

– Alla som har haft någon kontakt med traillöpning har också hört om det här evenemanget. Och det är något jag ville uppleva ens en gång i livet. Om allt går bra blir det inte den sista gången heller.

Tror du det finns en risk för att det blir dämpad stämning nu med anledning av dödsfallet?

– Det är alltid möjligt, men även om det blev ett dödsfall så handlar det ändå om ett evenemang där så många får så stor glädje av att delta ... om man utsätter sig för riskerna så är det något som kan hända. Det vet alla där.