Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbolands sjukhus utan vårdavdelning – sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare betonar att inga fler avdelningar kommer stängas

Uppdaterad 24.08.2022 10:46.
bild på fasaden av åbolands sjukhus
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä betonar att det inte finns några planer på att lägga ner Åbolands sjukhus eller ens andra avdelningar på sjukhuset.
Bild: Arash Matin / Yle

I måndags stängde vårdavdelningen på Åbolands sjukhus sina dörrar, och öppnar dem inte igen förrän nästa år. Politiker från skärgården säger att ÅUCS varit duktiga på den svenska servicen. Ändå finns några orosmoln i horisonten.

Vänsterförbundets Nina Söderlund är vice ordförande för Pargas stadsfullmäktige. Hon säger att Åbolands sjukhus är ett ställe som många skärgårdsbor är bekanta med. Att vårdavdelningen nu stänger är ännu ett tecken på den allmänna bristen på vårdpersonal.

– Allt det här tillsammans gör livet ganska otryggt. Speciellt här i skärgården där avstånden är långa. Här i Nagu där jag bor är det redan omöjligt att få någon läkartid, säger Nina Söderlund.

Att vårdavdelningen skulle vara stängd så länge som fem månader kom också som en överraskning för Söderlund.

– Det var förvånande. Alla kommuner och sjukvårdsdistrikt håller nu på att fundera över hur man ska göra. Betala mer måste man göra hur som helst. Antingen betalar man mer för dem som stannar kvar eller åt dem som kommer som nya anställda. Att stänga avdelningar ska man bara göra i sista hand och då endast för en kort tid. Att ha stängt ända till årsskiftet är inte acceptabelt, säger Söderlund.

Äldre kvinna i glasögon tittar rakt in i kameran.
Bildtext Vice ordförande för Pargas stadsfullmäktige, Nina Söderlund, tycker inte att en fem månaders nedstängning av vårdavdelningen är acceptabelt.
Bild: Jesper Alm / Yle

Nina Söderlund tycker ändå att Egentliga Finland hittills har klarat sig väldigt bra då det gäller att garantera den svenskspråkiga vården.

– Man får ganska bra svensk service på många håll inom sjukvårdsdistriktet. Det vill jag uppmuntra dem till att fortsätta med. Inställningen till svensk vård har också varit god. Att man ändå valde att stänga ner vårdavdelningen på Åbolands sjukhus verkar dock förhastat tycker jag. Sedan är jag inte bekant med all bakgrund till det beslutet. Jag tror ändå inte de har förstått vad det betyder för de språkliga rättigheterna, säger Söderlund.

Svenska folkpartiets Carita Backas är ordförande för omsorgsnämnden i Kimitoön. Hon är inte heller glad över nyheten att Åbolands sjukhus stänger sin vårdavdelning. Situationen kommer ändå inte att ha en direkt inverkan på hälsovårdstjänsterna i Kimitoön.

– För den enskilda patienten är det väldigt viktigt att få vård på sitt eget modersmål. För tillfället går alla remisser från vår egen hälsocentral direkt till Åbo universitetscentralsjukhus inre medicinska, säger Backas.

– På ÅUCS har man ändå varit positivt inställda till tvåspråkigheten. Det har ordnats språkkurser med mera. I praktiken fungerar det ändå inte alltid.

Sjukvårdsdistriktet kommer inte stänga Åbolands sjukhus

Chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Mikko Pietilä, säger att det är omöjligt att säga exakt varför det har varit så svårt att rekrytera folk till Åbolands sjukhus.

– En orsak kunde vara att språkkraven som finns för anställda gör urvalet mindre än vad det vanligtvis skulle vara, säger Pietilä.

Att höja lönerna för sjukskötarna på Åbolands sjukhus har inte heller varit möjligt, enligt Pietilä.

– Det är svårt att komma med lösningar som skulle locka anställda till just Åbolands sjukhus. Naturligtvis kunde man göra något med lönen, men också det skulle vara svårt att göra på endast en av våra avdelningar.

Mikko Pietilä i T-sjukhusets aula.
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt säger att man haft svårt att rekrytera personal till vårdavdelningen vid Åbolands sjukhus.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Chefsöverläkare Mikko Pietilä vill ännu betona att det inte finns några planer på att lägga ner Åbolands sjukhus eller ens andra avdelningar på sjukhuset.

– Vi har haft svårigheter att rekrytera folk till den avdelningen och det är den enda orsaken till att avdelningen nu hålls stängd. Rekrytering är samtidigt ett allmänt problem inom vårdbranschen. Vi ska ha 190 bäddplatser men nu finns endast 140 och det är på grund av personalbristen, säger Pietilä.

Pietilä tillägger att ÅUCS kommer att göra sitt bästa för att garantera den svenskspråkiga vården. Flera av sjukskötarna från Åbolands sjukhus har flyttat över till ÅUCS, vilket underlättar saken.

– Dessutom är det vår plikt att garantera den svenskspråkiga vården, säger Mikko Pietilä.

Diskussion om artikeln