Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Västvärldens ledare varnar Ryssland för nya annekteringar

Från 2022
Polens president Andrzej Duda och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj  skakar hand.
Bildtext Polens president Andrzej Duda och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Konstytutsii (Konstitutionstorget) i Kiev på den nationella flaggans dag.
Bild: Ruslan Kaniuka/Ukrinform/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Västerländska ledare varnade på tisdagen Ryssland för att annektera andra delar av ukrainskt territorium efter Krim.

Beskedet gavs i Ukrainas huvudstad Kiev under en konferens kallad Krimplattformen.

Ryssland har fört förryskningskampanjer i vissa delar av de områden som ockuperats i Ukraina, och invånare har bland annat försetts medd ryska pass.

Ukraina befarar att Ryssland kommer att ordna folkomröstningar i beslagtagna områden i Ukraina. I ryskockuperade delar av Zaporizhzhia meddelade ryska tjänstemän i början av augusti att det planeras en folkomröstning där.

"Blunda inte"

Krimhalvön beslagtogs och annekterades olagligt av Ryssland 2014, efter en folkomröstning som allmänt betraktas som olaglig. Polens president Andrzej Duda konstaterade att västvärldens dämpade reaktion på annekteringen innebar en eftergift till Ryssland.

President Duda uppmanade globala ledare att inte blunda för det som han kallade för rysk aggression, och sa det inte längre finns någon återgång till "business as usual" ("till det vanliga, normala") i relationerna med Ryssland

Duda sa också att "Krim var, förblir och kommer att vara en del av Ukraina precis som Gdansk är en del av Polen, Nice är en del av Frankrike, Köln är en del av Tyskland och Rotterdam är en del av Nederländerna".

Frankrikes president Emmanuel Macron sa att den ryska annekteringen av Krim 2014 ledde till en "klar försämring av den humanitära situationen och av mänskliga rättigheter på halvön". Macron försäkrade också att EU kommer att stödja Ukraina på lång sikt.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa för sin del att Ryssland sedan februari har använt Krim som en mellanstation för attacker mot Ukraina såväl som "en testplats för de brutala metoder som Ryssland nu tillämpar i de andra ockuperade delarna av Ukraina".

Enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson planerar Putin "att göra med delar av Ukraina, faktiskt mot hela Ukraina, det som han har gjort mot Krim. Putin planerar fler annekteringar och fler skenfolkomröstningar, så det har aldrig varit viktigare att stå enade", sa Johnson.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz sa att västerländska ledare fördömer Rysslands försök att integrera delar av ukrainskt territorium. "Skenfolkomröstningar och andra försök att ändra statusen för ukrainskt territorium kommer aldrig att erkännas. Sådana steg utesluter alla förhandlingar".

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltog personligen i konferensen, likaså Polens president Andrzej Duda.

Allt började med Krim, och det kommer att sluta med Krim

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj försäkrade att Ukraina kommer att återfå kontrollen över halvön Krim som beslagtogs och annekterades av Ryssland 2014. "Allt började med Krim, och det kommer att sluta med Krim", sa han i sitt öppningstal för Krimplattformen.

Zelenskyj sa att företrädare för cirka 60 stater och internationella organisationer deltog i toppmötet, inklusive ett 40-tal presidenter och premiärministrar. Nästan alla deltog per videolänk.

Källor: AFP, Reuters