Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholmarnas åsikter går isär om simhallsbygget: "Jag skulle hellre se att man satsar mer på byarna"

Mansperson med glasögon tittar in i kameran och ler. I bakgrunden bilar på parkeringsplats.
Bildtext Niklas Hästbacka tycker att Korsholms förtroendevalda borde ha prioriterat annorlunda.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Dyrt, onödigt och en politisk felprioritering. Eller en fin satsning på kommuninvånarnas välmående. Åsikterna i Korsholm går isär om investeringen i en egen simhall.

Dagen efter att Korsholms fullmäktige gett grönt ljus för ett tilläggslån på 5,4 miljoner euro för ett simhallsbygge i kommunen, får beslutet både ris och ros av invånarna.

Niklas Hästbacka är kritisk.

– Lite onödigt är det här nog, det tycker jag. I dessa tider, med tanke på kostnaderna. Och inte bara investeringen utan också de löpande kostnaderna, det är dyrt att driva simhall, säger Hästbacka.

Totalt beräknas simhallen kosta 7,2 miljoner euro att bygga. Driftskostnaderna beräknas till 700 000 euro årligen, men landar på en halv miljon om intäkterna når upp till de 200 000 euro som beräknats. Hästbacka anser att kommunen kunde använda pengarna på bättre sätt.

– Jag skulle hellre se att man ser till kommunen i stort och satsar mer på byarna istället för att dra in service för kommuninvånare där, säger han.

Trevåningsbyggnad i rödtegel, med hotellskylt i gult.
Bildtext Här i anslutning till Hotell Vallonia ska simhallen byggas. Arbetet inleds redan i höst.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Gun Wikström är inne på samma linje.

– Jag tycker det är onödigt, vi har inte långt till simhallen i Vasa. Och jag tvivlar på att kalkylerna håller, jag är rädd att priset kommer att stiga ytterligare, säger Wikström.

Bra för barnen

Helena Wistbacka är däremot nöjd.

– Jag tycker det här är riktigt bra, jag kommer att använda simhallen. Och för barn och ungdomar är det här riktigt fint, säger Wistbacka.

Hon tror att många andra sportgrenar och hobbyer är dyrare, men nästan alla kan gå till simhallen. Därför är simhallen en fin satsning på invånarnas välmående, anser hon.

Marita Österlund är rätt nyinflyttad i kommunen, men gläds redan åt att simhallen ska stå klar förhoppningsvis redan 2024.

– För egen del får jag då närmare till simhallen, jag kommer absolut att använda den, jag vill ha den här. Och så tänker jag på skolbarnen som går i skola här nära, säger Österlund.

Mansperson tittar i kameran och ler. I bakgrunden bilar på parkeringsplats.
Bildtext Tuomas Toivonen ifrågasätter politikernas beslut. Han tycker man borde spara alla pengar och vänta på bättre tider.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Tuomas Toivonen tycker ändå att avståndet mellan Smedsby centrum och Vasa centrum är så kort att det argumentet inte håller.

– Bara fyra kilometer härifrån finns en simhall, så jag förstår inte hur man har kommit fram till det här. Och ser vi på inflationen och konjunkturen så borde man inte sätta pengar på något alls utan vänta på att situationen blir bättre, säger Toivonen.