Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges Socialdemokrater ser ut att fortsätta hundraårig tradition – partiet är störst men kan få svårt att bilda regering: "Beredd att samarbeta med alla partier förutom SD"

Moderatledaren Ulf Kristersson och Sveriges socialdemokratiska statsminister Magdalena Andersson framför varsitt podium med svenska och EU-flaggor i bakgrunden.
Bildtext Om läget inom svensk politik blir låst efter valet och ingen sida lyckas bilda regering är det inte omöjligt att Moderaterna och Socialdemokraterna går samman tror statsvetare Jonas Hinnfors.
Bild: Henrik Montgomery / EPA

Socialdemokraterna har varit Sveriges största parti i alla riksdagsval sedan 1917 och leder i opinionsmätningar inför valet i september. Det här trots att frågorna inför årets val traditionellt gynnat högerpartier.

De svenska socialdemokraterna hade hoppats att gå till val på frågor som aktualiserades under pandemin. Man ville stärka välfärden, skydda arbetare och bekämpa fattigdomen. Dessutom pratade man om nyindustrialisering och en grön omställning.

Istället kom den svenska valrörelsen att handla om traditionellt konservativa värderingar. Brott och straff är högaktuellt i och med de rekordmånga skjutningarna i Sveriges förorter. Rysslands krig i Ukraina satte fokus på försvaret och Nato. Under sommaren har också de höga elpriserna blivit en viktig valfråga.

– Det är en valrörelse med väldigt mycket retorik och inte så hemskt mycket kärnfrågor för ett socialdemokratiskt parti, säger statsvetare Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet som forskat i Socialdemokraterna.

Magdalena Andersson i svartvitt vid en mikrofon.
Bildtext Magdalena Andersson och Socialdemokraterna vände under våren om Nato och begärde inträde tillsammans med Finland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Men trots detta går Socialdemokraterna mot att bli Sveriges största parti än en gång, något de varit i över hundra år. En av orsakerna till det är att man lyckats förändra partiet efter väljarkåren som gått till höger, enligt Hinnfors.

– Partiet mår relativt bra just nu, även om det på många sätt är ett väldigt annorlunda parti än vad det varit, säger Hinnfors.

Socialdemokraterna vill se maxtak för utomnordiska personer i utsatta områden

Jonas Hinnfors menar att Socialdemokraterna redan en längre tid har vänt sig mer högerut. Under partiledare Magdalena Andersson (S), som tog över i november 2021, har det blivit ännu tydligare.

– Andersson förefaller använda hårdare ordval, säger han.

Enligt Hinnfors har Socialdemokraterna under en lång tid talat som ett socialdemokratiskt parti men agerat mer som ett borgerligt parti. Som exempel räknar han upp ett antal skatter som partiet tagit bort eller inte återinfört efter att den borgerliga sidan avskaffat dem.

Men nu har man också ändrat sin retorik, menar Hinnfors.

– Man talar om hårdare straff och bättre skydd av nationen. Det är en konservativ retorik som man traditionellt förknippar med högern, säger han.

Jonas Hinnfors ler mot kameran.
Bildtext Jonas Hinnfors är statsvetare vid Göteborgs universitet.
Bild: Fotograf: Johan Wingborg

Migrationsminister Anders Ygeman (S) kom under sommaren med ett utspel som kan fungera som ett exempel på att partiet svängt när det kommer till retoriken kring invandring och integration. Han efterlyste i en intervju ett maxtak för utomnordiska personer i landets utsatta områden. Socialdemokraternas vänpartier i riksdagen reagerade negativt på uttalandet.

Statsminister Magdalena Andersson fortsatte resonemanget i en intervju i DN och sa att hon är emot "etniska kluster".

– Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige, vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har, säger Andersson till DN.

Andersson vill se en mittenregering

Trots att Socialdemokraterna är störst är det inte självklart att de får behålla regeringsmakten som de haft under de senaste åtta åren.

När statsminister Magdalena Andersson i tisdags skulle välja sin drömregering i programmet Utfrågningen i SVT såg också den väldigt borgerlig ut. Andersson sa att hon är beredd att samarbeta med alla partier förutom Sverigedemokraterna, men att hon gärna ser en regering som förutom Socialdemokraterna består av Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Centerpartiet och Liberalerna tillhörde tidigare den borgerliga Alliansen.

Att ha det nuvarande stödpartiet Vänsterpartiet i regeringen är Andersson skeptisk till, säger hon i SVT.

– Jag är skeptisk till det, inte minst under sommaren har de viftat med PKK-flaggor, det gör att jag är tveksam. Däremot samarbetar jag gärna med Vänsterpartiet, säger Andersson och syftar på att vänsterpartister under sommaren poserat med den terrorstämplade organisationen PKK:s flagga på bild i sociala medier.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson pitää tiedotustilaisuutta.
Bildtext Moderatledaren Ulf Kristersson går till val på att man vill se ett maktskifte och får stöd av Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.
Bild: Daniel Ivarsson

Men trots Magdalena Anderssons drömmar finns det två lag inom svensk politik inför valet. På den rödgröna sidan hittar vi Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som alla enats om att de kan tolerera en regering ledd av Magdalena Andersson.

På den andra sidan finns Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som alla kan enas om att de kan se Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

På båda sidorna finns det ändå meningsskiljaktigheter partierna emellan som leder till att det blir en utmaning att bilda en regering.

Kan Moderaterna och Socialdemokraterna regera tillsammans?

För tillfället är det närmast dött lopp mellan de två sidorna i opinionsmätningar och allt tyder på att valet blir en rysare.

– Uppenbarligen vill väljarna fördela sig på ett sådant sätt att det är svårt att hitta majoriteter, säger Jonas Hinnfors.

Socialdemokraterna är det klart populäraste partiet på 28,5 procent.
Bildtext Enligt SVT:s dagliga väljarbarometer skulle Socialdemokraternas sida av politiken få 50,1 procent av rösterna om det vore val i dag.

Ett tredje alternativ om ingen av sidorna får till en regering vore att ärkerivalerna Moderaterna och Socialdemokraterna skulle gå samman och bilda en regering. Det här tror Jonas Hinnfors att kunde vara en möjlighet om läget blir helt låst och ingen lyckas skapa en regering.

– Det finns två partier som kan uppfattas som de nationellt ansvarstagande partierna, det är Moderaterna och Socialdemokraterna. De vill nog inte detta, men det är inte totalt omöjligt, säger Hinnfors.

Riksdagsvalet i Sverige hålls den elfte september.