Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nickby Hjärta fortsätter vara strumpskola – men får mer pengar för mattor och skoställningar

En skylt på en dörr där det står: "OBS! Vi är en strumpskola lämna skorna i skohyllan"
Bildtext I Nickby Hjärta finns Kungsvägens skola med årskurserna 7–9 och Sipoonjoki enhetsskola med förskola, årskurs 1 samt årskurserna 7–9.
Bild: Mira Bäck / Yle

Politikerna i Sibbo funderade i våras på om man borde sluta gå strumpfota i skolcentret Nickby Hjärta. Skolan fortsätter vara skofri, men får istället pengar för fler mattor och skoställningar.

Strumpor eller skor i Nickby Hjärta, det är en fråga som har diskuterats både bland elever och bland politiker i Sibbo det senaste året. I november 2021 lämnade 24 politiker in en motion om att sluta med strumpskolan och sätta på skorna igen.

– En strumpskola är bra för inomhusluften, renligheten och barnens fothälsa.

Det här säger Caroline Högel. Hon är ordförande för Svenska utbildningssektionen i Sibbo som behandlade ärendet i går (23.8). Hon tillägger att alla grundskolor i Sibbo strumpskolor.

Sektionen beslutade att ge mer pengar för mattor och skoställningar till skolan. Men det betyder inte att motionen om att slopa strumpskolan är färdigbehandlad.

Sektionen vill se att eleverna börjar må bättre och att trivseln och tryggheten i skolan förbättras innan den tar ett beslut om motionen, klargör Högel.

Två flickor står framför en hylla med många par skor.
Bildtext I våras besökte vi Kungsvägens skola i Nickby Hjärta. Där träffade vi Maria Wirén och Ronja Nysten som hellre skulle ha skorna på sig i skolan än att vara i bara strumporna.
Bild: Mira Bäck / Yle

En avigsida med strumpskolsprincipen i Nickby är att det har varit problem med skostölder. Skolan är inte heller designad att vara en strumpskola.

Nickby Hjärta blev en strumpskola i augusti 2021, innan dess gick de äldre eleverna med skor på.

– Betonggolvet kan kännas hårt under fötterna och det har inte funnits tillräckligt med skoställningar och mattor, säger Högel.

Det finns skohyllor vid flera ingångar, men det är meningen att de allra flesta ska lämna sina skor på hyllorna vid en och samma ingång.

Aulan i en skola. En hylla med skor.
Bildtext Skolan är välanvänd om kvällarna, till exempel kommunfullmäktige har sina möten här. Också de vuxna ska ta av sig skorna då de kommer in i byggnaden.
Bild: Mira Bäck / Yle

Nya rektorn ska förbättra trivseln

I Kungsvägens skola, som finns i Nickby Hjärta, undervisas kommunens alla svenskspråkiga elever i årskurserna 7–9. Kungsvägens skola har en ny rektor från och med läsårets start, Patricia Nevanko. En av rektorns uppgifter är att bygga upp bättre trivsel i skolan.

– Vi ska lyssna på henne och ge henne de resurser hon behöver för att bygga en bättre skola, säger Högel.

Både skolan och utbildningssektionen hoppas att alla elever i Nickby Hjärta ska få egna skåp med nyckel nästa år. Det här skulle kosta 40 000 – 60 000 euro och kommer därför att bli en fråga för fullmäktige och investeringsbudgeten år 2023.

I skåpen kan eleverna förvara sina skor, sin dator, skolböckerna och gymnastikkläderna.

Just nu finns pengar reserverade för fler mattor och skoställningar, och det är på rektorns och skolans ansvar att beställningen görs. Mattorna beräknas kosta 1 000 – 3 000 euro per år och skoställningarna går på 2 000 – 4 000 euro som ett engångsköp.