Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Reetta Hurske och Krista Tervo affischnamnen då GP-serien går i mål i Villmanstrand

Från 2022
Uppdaterad 24.08.2022 13:57.
Reetta Hurske.
Bildtext Reetta Hurske går mot segern i GP-totalen.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

I den finländska GP-seriens sista deltävling bjuder inte de största EM-hjältarna på showen, utan helt andra friidrottare.

Programmet är inte längre tillgängligt
GP-tävling i friidrott i Villmanstrand (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sprintsträckorna kommer igen en gång att hålla klass, framförallt herrarnas 100 meter. Rekordmannen Samuli Samuelsson, som inte fick till något lyckat lopp vid EM, kan nu komma igen. De skarpaste motståndarna torde vara en brittisk trio samt en amerikan, Chris Royster, som i år gjort 10,07.

På 400 meter får Viljami Kaasalainen, Eljas Aalto och de övriga finländarna möta den danska EM-löparen Gustav Lundholm Nielsen. Dags för några 46-sekunderslopp igen?

1 500 meter ser fortfarande ut som en av de bästa grenarna i Villmanstrand. Grenen var avsedd att utgöra onsdagskvällens clou på Kimpinen i Villmanstrand med Topi Raitanen rentav i jakt på det finländska rekordet.
Raitanen är dessvärre inte frisk.

Han hör till de finländska EM-resenärer som drog på sig covidsmittan under Münchenveckans slutskede och är givetvis tvungen att avstå.

Fort kommer det emellertid att gå ändå. Joonas Rinne är i prima sällskap. Sex av löparna har sprungit fortare än han, bl a svenskarna Pihlström och Danielsson samt USA-löparen Drew Hunter, som anför med starka 3.34.

Sara Kuivisto valde för sin del att löpa 800 meter i Polen i kväll. På fredag deltar Wilma Murto, Kristiina Mäkelä och antagligen också Lassi Etelätalo i Diamond League-galan i Lausanne i Schweiz.

Det att de allra bästa finländarna, långt tack vare den nya nivå de nådde under EM, nu tas emot med öppna armar i friidrottstävlingarnas finrum är så klart en fin och glad följd, även om också det för sin del naggar den inhemska GP-finalen något i kanterna.

Hurske och Tervo EM-resenärer som deltar

Reetta Hurske far med väldigt stor sannolikhet iväg med den totala slutsegern i GP-serien. EM-nian Hurske är naturligtvis på plats och kommer att få åtminstone hyggligt hårt motstånd av Hanna Plotytsina, som firar sin ukrainska nationaldag på Kimpinen.

Slutsegern ger en prischeck på 10 000 euro. Tvåan och trean kvitterar också ut ganska snygga summor. Bra till för de placeringarna ligger till exempel Krista Tervo, Joonas Rinne, Elmo Lakka och Kristiina Halonen.

Krista Tervos släggtävling kan bjuda på hur fina resultat som helst. EM gick inte som på räls ända till slut, men i den för henne så bekanta ringen på Kimpinen kan det lossna rejält igen. Tervo lämnade EM-staden, efter sin knappa poängplats, fast besluten om att ännu kasta långt i år.

En storligen intressant medtävlare för Krista Tervo är danska Katrine Koch Jacobsen, som också var i EM-final. Bådadera har personliga rekord på dryga 74 meter.

Koch Jacobsen är den kastare som under senaste år stått för den allra mest praktfulla resultatutvecklingen i hela släggvärlden. Upplagt för duell mellan två goda vänner.

Huvudsändningen i TV2 och på Arenan kl. 18.30, streamen på Arenan kl. 17.25.