Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inspektör om simhallsdebatten i Korsholm: 20 centimeter mer eller mindre djup i bassängen är inte avgörande

En bana i en simhall.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Det lönar sig inte att göra frågan om bassängdjup i simhallar till något spel om centimetrar, anser överinspektör Konsta Kulmala på Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Yle Österbotten bad honom reda ut kraven på undervisningsbassänger.

I Korsholm har en diskussion om djupet i undervisningsbassängen blossat upp efter beslutet om simhallsbygge. En del beslutsfattare har fört fram att bassängen inte fyller kraven för simundervisning för barn eftersom djupet är mer än 0,9 meter.

Enligt Kulmala är det motiverat med rekommendationer om djup i olika bassänger, men det är inte det enda avgörande.

– Det är så många andra faktorer som påvekar simsäkerheten, inte bara om det är 0,9 eller 1,1 meters djup, säger Kulmala.

"Det får inte gå till hårklyveri"

Tukes gav år 2015 ut 50 sidor med instruktioner för främjande av säkerheten i simhallar och badanläggningar. Allt från rutschkanor till personaldimensionering och städning gås igenom där.

Enligt Kulmala finns där också en mening om att maxdjupet i undervisningsbassänger för barn ska vara 0,9 meter.

– Det är en bra siffra men det får inte gå till hårklyveri. Man kan drunkna också i 0,5 meters djup så det lönar sig inte att bråka om 20 centimeter.

Bassängen i Korsholm ska enligt planerna vara 1,1 till 1,8 meter djupa.

Men det handlar alltså om rekommendationer?

– Precis, det är inte bindande men det är en måttstock som motiveras med barnens längd.

Variation mellan 0,9 och 1,2 meter

I nationella anvisningar för simhallsbyggen (från Rakennustieto) finns enligt Kulmala också en marginal där djupet tillåts variera mellan 0,9 och 1,2 meter då det handlar om större undervisningsbassänger.

– Det är inte så entydigt vad som krävs för en säker simhall. Det finns rekommendationer men jag tycker man tänka lite friare och kanske inte strida om det här.

Flera fullmäktigeledamöter i Korsholm har nämnt att simundervisningen också, förutom i max 0,9 meters djup, bör ske i en separat bassäng. Det här för att icke-simkunniga barn inte ska hamna eller ramla i fel bassäng.

Någon sådan regel känner inte Kulmala till.

– Det vanliga är att djupet är olika i olika ändar av bassängen.