Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverigekampen kan bli ett finskt magplask – nu är också Camilla Richardsson coronasmittad: "Men hellre det här än att missa ett EM-lopp"

Camilla Richardsson löper i EM 2022.
Bildtext Camilla Richardsson smittades tursamt nog först efter sina två EM-lopp.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

De positiva coronafallen fortsätter rassla in. Nu har också Camilla Richardsson testat positivt för covid-19. Jag misstänker att det kan dyka upp fler fall, säger hon till Yle Sporten.

Senast nu är det klart. Coronaviruset spred sig i den finska EM-truppen.

Topi Raitanen, Alisa Vainio och Annemari Kiekara berättade på tisdagen att de testat positivt, Nathalie Blomqvist hann redan på veckoslutet avslöja att hon också smittats under friidrottsfesten i München.

Därför hann hennes rumskamrat Camilla Richardsson också förbereda sig för smällen som kom på onsdagen. Richardsson meddelade på sin Instagramstory att hon testat positivt.

Det innebär att en av friidrottssommarens höjdpunkter – Sverigekampen – är i farozonen.

– Det fanns ett par tävlingar jag hade kollat på då formen ändå var så pass bra, som jag nu står över. Gällande Sverigekampen är det för tidigt att säga. Jag har fått en rätt lindrig version och har bara snuva, men hälsan går först, säger Richardsson då Yle Sporten ringer upp henne på onsdagen.

– Man har ändå hört skräckhistorierna av långdistanskompisar som återvänt för tidigt och sen fått träningsförbud i flera månader. Jag tar lärdom av deras misstag.

Vainio smittad redan på den första tävlingsdagen

Men hur är det möjligt att coronaviruset kunde sprida sig på det sättet bland den finska truppen?

Alisa Vainio hade redan före damernas maratonlopp, som arrangerades på den första tävlingsdagen, klara symptom. Efter att hon bröt tävlingen tog hon ett coronatest och det var först efter att det resultatet kom som landslaget uppmanade idrottarna att skruva upp försiktigheten.

– Vi blev uppmanade att använda ansiktsmask på offentliga utrymmen och att använda handdesinficeringsmedel då det var möjligt. Men vi var över 100 personer i landslaget om man räknar med all personal, som alla åt i samma matsal fyra gånger om dagen, berättar Richardsson.

– Så det är klart att risken finns. Det var vi alla medvetna om. Pandemin är ju inte över.

Alisa Vainio.
Bildtext Alisa Vainio var veterligen den första som smittades i den finska truppen.
Bild: Lehtikuva

Efter Vainios positiva fall – kombinerat med att andra personer på hotellet hade exponerats – började idrottarna på landslagsläkarens uppmaning undvika till exempel loungen där de kunde följa med tävlingarna på hotellet.

– Vi började vara på rummet mest hela tiden, vi undvek att gå ut på staden i onödan. Man gjorde bara det som var nödvändigt för tävlingen – inget annat. Jag och Nathalie var så försiktiga man bara kan vara, säger Richardsson och fortsätter:

– Men samtidigt måste man åka buss till stadion, man var i calling-rummet med 50 andra idrottare ... det gick inte att undvika närkontakter. Dessutom verkar den här varianten vara rätt amper på att sprida sig oavsett hur försiktig man är.

Inga krav på negativa test av arrangörerna

Det var faktiskt upp till det finska landslaget att själva bestämma hur de skulle reagera efter att det visade sig finnas covid-19 i truppen. Arrangörerna hade inga begränsningar alls. Inte heller, i motsats till VM i Eugene, ett krav på negativt test innan man fick komma till tävlingsorten.

– Vi blev istället uppmanade av landslagsläkaren att ta ett hemmatest ett dygn innan avfärd. Det litar jag på att alla tog. Inga idrottare vill ju ha covid, säger Richardsson.

Trots att Richardsson och resten av idrottarna redan hann räkna ut att Vainio hade covid-19 innan testresultatet kom lät hon inte oron påverka hennes prestationer på banan. Och det syntes också på klockan då Esbo IF-löparen förbättrade sina personliga rekord både på 10 000 och 5 000 meter.

– Klart man vaknade varje morgon och kände efter om man kände sig frisk eller inte. Men det påverkade inte mig på något vis. Och jag vågar påstå att det samma gäller för Topi (Raitanen) också, säger Richardsson och skrattar.

Topi Raitanen.
Bildtext Topi Raitanen tog EM-guld på 3000 meter hinder.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

– Men klart det, om man hade fått det före loppet så hade man varit lite sur. Så klart det är tråkigt att eventuellt missa en landskamp, men hellre det än ett EM-lopp om vi säger som så. Så på det sättet var det ganska lägligt att smittan kom nu.

Sverigekampen tävlas 3–4 september, alltså om drygt en vecka.

– Får nu se hur många som får det här. Jag misstänker att det kan komma fler fall. Väldigt tråkigt att så många av våra bästa idrottare ska bli smittade så här kort före landskampen. Men jag hoppas såklart att alla hålls friska, säger Richardsson.

Diskussion om artikeln