Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

109 papperslösa jobbade på bondgård i Egentliga Finland – brottet kunde ha lett till fängelsestraff, men arbetsgivaren dömdes endast till dagsböter

Traktor på rypsfält.
Bildtext Arbetsgivaren hade anställt utländsk arbetskraft som saknade uppehållstillstånd eller annan dokumentation som skulle berättiga till att arbeta i Finland.
Bild: Hannu Kettunen / Yle

Egentliga Finlands tingsrätt dömde arbetsgivaren till 100 dagsböter för att hen har haft papperslös arbetskraft på sin bondgård. Straffet blev böter på 600 euro.

Tisdagen den 16 augusti behandlade Egentliga Finlands tingsrätt ett fall av misstänkt brott mot arbetarskyddslagen. Det misstänkta brottet upptäcktes i samband med en inspektion som Regionförvaltningsverket gjorde på en bondgård. Enligt den information som framkommit under inspektionen och polisens förundersökning har 109 papperslösa personer jobbat på bondgården. De flesta av dem är ukrainska medborgare.

Arbetsgivaren hade anställt utländsk arbetskraft som saknade uppehållstillstånd eller annan dokumentation som skulle göra det tillåtet för dem att arbeta i Finland.

Den åtalade har erkänt sig skyldig till brottet, men hänvisade till att coronapandemin har gjort det svårare att ansöka om tillstånd och att människors rörlighet har varit begränsad. Tingsrätten tog dessa omständigheter i beaktande och gav därför också ett lindrigare straff. I vanliga fall skulle brottet ha lett till fängelsestraff.

Arbetsgivaren ska försäkra sig om att arbetstagaren har rätt till att arbeta i Finland

Regionförvaltningsverket betonar att en arbetsgivare som anställer utländsk arbetskraft har en skyldighet att se till att arbetstagarna har alla dokument som ger dem rätt att arbeta i Finland. Enligt lag ska också kopior av dessa dokument finnas tillgängliga på arbetsplatsen.

– Rätten till att arbeta i Finland hänger på vilket land arbetstagaren kommer från, vilket sorts jobb hen tänker utföra och hur länge anställningen kommer att pågå. Då man anställer utländsk arbetskraft måste man ha den här rättigheten innan man gör upp ett arbetsavtal, säger jurist Natalie Eklund vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.