Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vårdfacket Tehy erbjuder inget skyddsarbete på intensiven under strejken – ÅUCS sjukhusdirektör beskriver strejkvarslet som exceptionellt

Uppdaterad 24.08.2022 20:18.
Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext Arkivbild. Vårdfacket Tehy meddelar att de inte tänker erbjuda skyddsarbete under strejken, om den blir av.
Bild: Arash Matin / Yle

Vårdfacken vill få fart på löneförhandlingarna, medan arbetsgivarsidan ser en strejk på intensivvårdsavdelningen som en mycket exceptionell stridsåtgärd.

Förhandlingarna mellan vårdfacken Tehy och Super och arbetsgivarsidan fortsätter. Om strejken blir av kommer Åbo universitetscentralsjukhus behöva ett antal skyddsarbetare för att trygga patienternas säkerhet på intensivvårdsavdelningen. Med skyddsarbete menas sådant arbete som är nödvändigt för att förhindra fara för patienternas liv eller hälsa.

Till Yle Åboland säger ÅUCS tillförordnade sjukhusdirektör Sirkku Jyrkkiö att signalerna varit att vårdfacken inte ordnar skyddsarbetare under strejken, men att förhandlingarna pågår.

– Vi hoppas att vi får skyddsarbete, men vi har inte haft möjlighet att tala om den saken ännu, säger Jyrkkiö.

Sirkku Jyrkkiö
Bildtext Tillförordnad sjukhusdirektör Sirkku Jyrkkiö är oroad över att inget skyddsarbete ordnas på sjukhuset om strejken blir av.
Bild: Arash Matin / Yle

"Det här är en kort strejk, och nu har man tagit ett sådant här beslut"

Vid vårdfacket Tehy bekräftar man Sirkku Jyrkkiös farhågor om uteblivet skyddsarbete under strejken.

– Det stämmer, det är Tehys linje att inte erbjuda skyddsarbete under strejken, säger Kari Tiainen, som är direktör för de juridiska tjänsterna vid Tehy.

Han motiverar fackets beslut med att det handlar om en avgränsad kortvarig (4 dagar) strejk, till skillnad från vårdstrejken i våras då det handlade om en mer omfattande strejk och då man också förhandlade om skyddsarbete.

– Det här är en kort strejk och nu har man tagit ett sådant här beslut, säger Tiainen.

Kari Tiainen poängterar att det ännu är möjligt att strejken skjuts upp med ett par veckor, och att arbetsgivaren har god tid på sig att ordna verksamheten vid sjukhuset så att den fungerar också under strejken.

– Arbetsgivaren har nog tid att förbereda sig på strejken, och patientsäkerheten är i alla omständigheter på arbetsgivarens ansvar, säger Tiainen.

Enligt Åbo universitetscentralsjukhus tillförordnade sjukhusdirektör Sirkku Jyrkkiö är det unikt att strejka på intensivvårdsavdelningen, eftersom där vårdas de allra sjukaste patienterna på sjukhuset.

– Vanligtvis har man under strejkerna gjort så att vi tagit hand om de patienter som är i behov av kritisk vård och som är allvarligt sjuka, säger Sirkku Jyrkkiö.

Inte möjligt att omorganisera arbetet

I en intervju för A-Studio berättar Sirkku Jyrkkiö att det på ÅUCS alltid finns 15-24 patienter på intensivvårdsavdelningen, och minst 15 platser behövs för att kunna garantera patientsäkerheten på intensivvårdsavdelningen. Enligt Jyrkkiö visar statistik att det varje vecka kommer mellan 8-10 patienter som behöver brådskande vård till intensivvårdsavdelningen. Hit räknas inte patienter som man på förhand vet om att behöver intensivvård, exempelvis efter operationer. Det är också riskabelt att flytta de här patienterna till andra sjukhus då de behöver omedelbar intensivvård.

Om strejken blir av kan det leda till att man måste skjuta upp vissa operationer vid ÅUCS. Enligt Sirkku Jyrkkiö är det inte möjligt att helt omorganisera arbetet på intensivvårdsavdelningen så att patienternas säkerhet kunde tryggas ifall strejken blir av.

– Inte helt och hållet nej, säger Jyrkkiö.

På intensivvårdsavdelningen vårdas i huvudsak tre olika slags patienter, enligt Jyrkkiö. Det handlar om patienter som genomgått större operationer, patienter som varit med om en allvarlig olycka samt patienter som insjuknat akut.

Strejken kan ännu skjutas upp

Vårdfacken Tehy och Super har varslat om en strejk som pågår i fyra dygn i början av september, om inte vårdfacken och arbetsgivarsidan kommer fram till en lösning innan dess.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har bett arbetsminister Tuula Haatainen att skjuta på vårdstrejken. Sjukvårdsdistriktet hoppas på ett svar redan under den här veckan.

Diskussion om artikeln