Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Betydligt fler arbetssökande från Ukraina jämfört med i våras: "Svårt att få de rätta jobben när man inte har språkkunskaperna"

En man i beige kavaj och blå skjorta och glasögon står ute i solen.
Bildtext Juha Nummela på TE-byrån tror att fler ukrainare nu är medvetna om att byrån kan erbjuda dem hjälp.
Bild: Filip Sten / Yle

Just nu har TE-byrån i Österbotten 256 ukrainska arbetssökande. Det är en märkbar ökning från läget i maj, då hade man bara tretton stycken.

- En stor del av dem deltar också i olika utbildningar, säger servicedirektör Juha Nummela på TE-byrån.

Man kan givetvis inte dra slutsatsen att alla andra ukrainare har jobb. Inte minst för att många är barn och vissa är i pensionsåldern.

Under sommaren har det alltså blivit betydligt fler ukrainska arbetssökande, jämfört med i våras.

Nummela tror att ökningen bland annat har att göra med att allt fler nu är medvetna om att man kan vända sig till TE-byrån.

- Av de som kom i början vände sig många till vänner och bekanta här i området och fick direkt arbete där via. Men nu när situationen (i Ukraina) inte verkar förändras, har behovet av våra tjänster ökat. Till exempel då språkundervisning.

Språket ett hinder

Den stora stötestenen för ukrainarna verkar vara just språket.

- Många av dem är välutbildade men kunskaperna i engelska ligger inte på den nivå man trodde i början. Intresset för att anställa ukrainare har varit stort men det har visat sig vara svårt att få de rätta jobben när man inte har språkkunskaperna.

I och med höstens och vinterns intrång kommer antalet arbetssökande att öka, tror Nummela. En del kan också hänga på hur det går för växthusodlarna, kommer de att ha råd att anställa folk när elpriset stiger?

Oklart hur många som finns i Österbotten

Kriminalöverkommissarie Thomas Skur på Polisinrättningen i Österbotten kan berätta att cirka 3 300 ukrainare har sökt tillfälligt skydd eller asyl på deras område de senaste sex månaderna.

- Det här betyder att vi registrerat deras ansökan och att någon mottagningscentral på vårt område tagit emot dem i inledningsskedet, säger Skur.

Men det betyder nödvändigtvis inte att samma mängd bor kvar. Man kan nämligen vara inskriven på en viss mottagningscentral och ändå bo på annat håll i landet.

Kan det finnas såna som inte anmält sig till polisen? Eller såna som lämnat landet utan er vetskap?

- De som kommer från Ukraina har rätt att vistas i landet, utan registrering i tre månader. De finns säkert också säsongsarbetare på vårt område som sannolikt kommer att söka tillfälligt skydd om de inte kan återvända hem till Ukraina.

- Det finns också sådana som återkallat sin ansökan och säkert kan det finnas sådana som lämnat landet utan vår vetskap, säger Skur.

Skur kan konstatera att flyktingströmmen har avtagit sedan i februari-mars då allt brakade lös.