Kan Fortum rasa ytterligare? Uniper är det mörka molnet över den finska energijätten – dystra resultat väntas i ny rapport
Fortum kommer att publicera sin halvårsrapport på torsdag morgon. Frågan är om aktiekursen kan sjunka ytterligare.
Putins energikrig har slagit hårt mot Fortum och fått aktiekursen att rasa. Det är allmänt känt att bolaget har svårt att få sina kraftverk i Ryssland sålda.
Ännu större rubriker har man kunnat läsa om Fortums problem med det tyska energibolaget Uniper.
Fortum har satsat stora pengar på att köpa upp så mycket som möjligt av Uniper som nu tvingas sälja naturgas till tyska konsumenter till förluster på upp till hundra miljoner euro per dag.
Unipers dåliga resultat kan leda till att Fortum förlorar hela sitt dotterbolag: "I värsta fall blir förlusten 14–15 miljarder"
”Tyskland kan förstatliga Uniper.”
Fortum överraskade – sköt upp rapporten med en vecka
Uniper publicerade sitt halvårsbokslut för en vecka sedan. Fortum skulle först ha publicerat sitt resultat samtidigt, men valde att fatta det ovanliga beslutet att skjuta på sitt bokslut med en vecka för att hinna smälta Unipers resultatrapport.
Placeringsexpert Kim Lindström väntar sig inte att Fortums rapport på torsdag morgon kommer att bjuda på någon uppbygglig läsning.
– Det som jag själv tycker är mest intressant är vad Fortum säger om sin kommande utdelningspolitik. Ännu i juni sa bolagets verkställande direktör Markku Rauramo att Fortum trots problemen i Ryssland inte kommer att frångå sin tidigare utdelningspolitik. Det här var ändå innan problematiken med Uniper blev högaktuell.
– Om Fortum ändå tror att de kan hålla fast vid sin utdelning trots de enorma förlusterna kommer det att vara en mycket god nyhet på aktiemarknaden, men om de är tvungna att säga att de åtminstone på kort sikt har mist sin utdelningsförmåga bekräftar det den stora nedgången i kursutvecklingen.
Som många andra kommer Kim Lindström ändå ihåg att påpeka att Fortum trots sina enorma förluster också har lönsam verksamhet speciellt i Norden.
– Frågan hur mycket det kan uppväga förlusterna.
Besked om Fortums framtidsplaner?
Det har spekulerats mycket i offentligheten om Fortums sits och olika alternativ.
Fortum kämpade länge för att uppnå en ägarandel i Uniper som översteg 75 procent. Det är det stöd som enligt tysk lag krävs för att man ska kunna driva igenom många olika typer av beslut i ett sådant aktiebolag som Uniper.
Men då Fortum tvingades gå med på ett räddningspaket i somras sjönk bolagets andel av aktierna från 78 till 56 procent. Tyska staten äger nu 30 procent av Uniper.
Många hoppas på torsdag få någon typ av information om hur Fortum nu ser på läget då bolaget inte mera kan kontrollera Uniper som förr.
Det är också oklart om Fortum kan få tillbaka något av de åtta miljarder euro som bolaget lånade till Uniper tidigare i år.
– Jag tror nog att Fortums ledning nästan är tvungna att säga någonting eftersom de är tvungna att antingen dementera det de sade i juni eller bekräfta det, säger Kim Lindström.
Han påpekar att Fortum uttryckligen är en aktie som har levt på att bolaget har haft en stabil förmåga att betala utdelning.
– Om den förmågan är på upphällningen kommer intresset för aktien att minska dramatiskt. Man måste också minnas att staten har fått en halv miljard i utdelning från Fortum varje år. Den summan är säkert inte betydelselös för staten.
Aktiekursen kan vara nära bottnen
Trots alla de moln som hopar sig över Fortum tror Kim Lindström inte på något ytterligare kursras i morgon.
– Jag tror att aktien i stort sett har anpassat sig till ett läge där bolagets förmåga att betala utdelning har försvunnit åtminstone på kort sikt.
Därför kommer ytterligare dåliga nyheter sannolikt att kunna minska aktiens värde bara till en del.
– Förlusterna är redan kända och kan inte mera påverka kursen nedåt. Där finns ju ingenting nytt.
Eventuella goda nyheter kommer däremot att överraska marknaden positivt.
– Om Fortum nu plötsligt skulle säga att de håller fast vid sitt tidigare uttalande från juni skulle det absolut vara en god nyhet som skulle få kursen att stiga en hel del.
– På samma sätt skulle det vara en god nyhet om Fortum kunde berätta att de håller på att sälja sina kraftverk i Ryssland och kommer att få något typ av pris för dem. Men sannolikare är att de måste meddela att ryssarna inte låter dem sälja dessa kraftverk, och då sitter Fortum i en rävsax, säger Kim Lindström.