Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina: Rysk raketattack mot tågstation dödade 22 och skadade tiotals – onsdagens självständighetsfirande präglades av kriget

Från 2022
Uppdaterad 25.08.2022 08:04.
Kvinna med håret uppsatt i en fläta ser bort från kameran och torkar sina tårar med en pappersnäsduk. I handen håller hon en blågul skylt där det står stoppa kriget.
Bildtext Nationaldagen firades runtom i världen, den här bilden är tagien i Prag, i Tjeckien.
Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/All Over Press

Ukrainas självständighetsdag firades nedskalat i Ukraina, men uppmärksammandes på flera håll i världen – med parader, blommor och gratulationer från statsledare. Under kvällen kom ändå beskedet om att 20 människor dödats i en attack mot en tågstation.

Initialt meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att minst 15 personer dödats i en raketattack mot en tågstation i staden Chaplyne i Dnipropetrovoskregionen. Chaplyne ligger cirka 145 kilometer väster om det ryskockuperade Donetsk i östra Ukraina.

Under kvällen steg ändå dödssiffran, och senare under natten meddelade Zelenskyj att antalet döda nu är minst 22. Minst 50 personer uppges ha skadats.

Enligt Zelenskyj började fyra vagnar brinna i samband med robotattacken.

Hittills har Ryssland inte kommenterat attacken.

I april dödades över 50 personer i en attack mot en tågstation, då i staden Kramatorsk.

Explosioner i Kievregionen – ingen skadades

Kievregionens guvernör Oleksiy Kuleba uppger att man hört flera explosioner i regionen kring huvudstaden under natten. Kuleba skriver på telegram att man utreder explosionernas ursprung. Ingen ska ändå ha skadats.

Inför nationaldagen den 24 augusti varnades ukrainarna för att Ryssland kan intensifiera sina attacker mot civila mål.

I Kiev ljöd flyglarm i åtta etapper, men huvudstaden klarade sig utan några smällar åtminstone under dagen. Gatorna var ändå rätt så folktomma.

Varningarna, som kom från både ukrainskt och amerikanskt håll, ledde till förbud mot större allmänna sammankomster i Kiev och utegångsförbud i staden Charkiv.

Några traditionella parader blev det alltså inte, då Ukraina firade 31 år av självständighet. I stället hade beslagtagna ryska stridsvagnar ställts ut i centrala Kiev.

Kvinna håller upp ukrainsk flagga framför en beslagtagen rysk stridsvagn i Kiev.
Bildtext Beslagtagna stridsvagnar är utställda i Kiev. Bilden är tagen 24.8.
Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY/All Over Press
Ihmiset tutkivat Kiovaan esille tuotuja tuhottuja Venäjän sotilasajoneuvoja.
Bildtext Flera kievbor valde ändå att gå och titta på de utställda stridsvagnarna, trots förbud att samlas.
Bild: Metin Aktas / AOP

Zelenskyj höll flera tal

President Zelenskyj deltog i en minnesstund för de soldater som stupat och de civila som dödats i kriget. Paret Zelenskyj sågs lägga ned gula och blå blommor vid minnesplatsen för de stupade soldaterna.

Zelenskyj höll också ett flertal politiska tal, varav ett var förhandsinspelat.

Fienden trodde den skulle mötas av blommor och champagne, men i stället fick de Molotovcocktails

President Zelenskyj

I sitt tal lovade Zelenskyj att Ukraina kommer att återta alla territorier, inklusive Krimhalvön som Ryssland ockuperade 2014. Man kommer inte heller att kompromissa med "terrorister", sa Zelenskyj.

– Fienden trodde den skulle mötas av blommor och champagne, men i stället fick de Molotovcocktails, sa Zelenskyj i videon.

Zelenskyj sa också att Ukraina blev återfött när Ryssland anföll landet.

– En ny nation trädde fram den 24 februari klockan fyra på morgonen. Den föddes inte, utan återföddes. Ett land som inte grät, skrek eller lät sig skrämmas. Ett land som inte flydde, som inte gav upp. Och ett land som inte glömmer, sa Zelenskyj.

Män står vid planscher med budskap som att den ryska aggressionen mot Europa måste stoppas. I bakgrunden Ukrainas flagga.
Bildtext Kiev 24.8.
Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO/All Over Press

Grattisar från världen över – nationaldagen firades på många håll

Under onsdagen valde flera statsledare att uttrycka sitt stöd för Ukraina, i samband med gratulationer på självständighetsdagen.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa att Frankrike fortsättningsvis står på Ukrainas sida, och att landet kan vara stolt över sina 31 år av självständighet och det exceptionella motstånd det bjudit på under senaste sex månaderna.

– Att försvara Ukrainas suveränitet och självständighet är att försvara stabiliteten i vår värld, sa Macron.

En kvinna med vitt hår och blomsterklänning står invid ett staket med gula och blåa pappersblommor.
Bildtext Den här kvinnan flydde undan kriget till Rumänien, där hon i år firar nationaldag.
Bild: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT/All Over Press

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger att tyskarnas hjärta är med dem som betalar för den ryska terrorn med livet som insats.

– Självständighetsdagen borde vara en dag med glada konserter, picknickar och parader under den blå sommarhimlen; i städer och parker, i byar på landsbygden. Men det brutala ryska anfallskriget överskuggar 24 augusti i år ... sa Scholz.

Liten flicka iklädd blomsterkrans invirad i Ukrainas flagga. Flickan ler och gör en hjärtsymbol med händerna.
Bildtext Den ukrainska självständighetsdagen firades också i Portugal, där den här ukrainska flickan deltog.
Bild: EPA-EFE/TIAGO PETINGA/All Over Press

Tillsammans kommer vi att återuppbygga era städer, tegelsten för tegelsten – och återplantera era gårdar och åkrar, frö för frö

Också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovar fortsatt stöd till Ukraina.

– Tillsammans kommer vi att återuppbygga era städer, tegelsten för tegelsten – och återplantera era gårdar och åkrar, frö för frö.

Kvinna ser allvarlig ut. Hon står i folkmassa iklädd en blomsterkrans med gula solrosor och blåa blommor. Hon har en ansiktsmålning som föreställer Ukraina.
Bildtext Den här ukrainska kvinnan deltar i en parad till stöd för Ukraina i Berlin 24.8.
Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER/All Over Press

Också Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin gratulerade Ukraina.

"Mina uppriktigaste gratulationer till president Zelenskyj och Ukrainas folk på er självständighetsdag. Finland står med Ukraina och vi fortsätter med vårt orubbliga stöd så länge det behövs", skrev president Niinistö på Twitter.

"Våra hjärtliga gratulationer till Ukraina och hjältemodiga ukrainare på er nationaldag. Ni är modiga och orubbliga", skrev statsministern på Twitter.

Folkmassa under en jättelik ukrainsk flagga i Tel Aviv.
Bildtext Här firas nationaldagen under en massiv ukrainsk flagga i Tel aviv. Bilden är tagen 24.8.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN/All Over Press

Utökat försvarsbistånd från Storbritannien och USA

Den brittiska premiärministern Boris Johnson såg till att plötsligt dyka upp i Kiev. Johnson, som har under två veckor kvar på premiärministerposten, har besökt Ukraina ett flertal gånger sedan kriget bröt ut.

I samband med besöket lovade Johnson utökat militärt stöd åt Ukraina i form av ett stödpaket värt ungefär 63,5 miljoner euro.

I paketet ingår drönare och ammunition.

– Storbritannien fortsätter stå vid våra ukrainska vänner. Jag tror att Ukraina kan och kommer att vinna det här kriget, sa Johnson.

Boris Johnson går bredvid Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Kiev.
Bildtext Boris Johnson besökte Kiev där han träffade Zelenskyj 24.8.
Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO/All Over Press

Tidigare under onsdagen meddelade också USA:s president formellt om utökat försvarsbistånd. Det handlar om ett försvarsbistånd på nästan tre miljarder dollar, alltså ungefär tre miljarder euro.

Medlen ska användas för anskaffning av vapen, ammunition och andra förnödenheter till den ukrainska armén.

Stödpaketet och dess innehåll var känt sedan tidigare, men bekräftades formellt av Vita huset på onsdagen.