Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ingen brasa hos Benitas för tredje året i rad – räddningsverket: "Den som tänder en brasa ansvarar för den"

En midsommarbrasa i mörket på en klippa.
Bildtext Den sista helgen i augusti tänds brasor på många håll i Östnyland. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Det är väldigt torrt i terrängen och räddningsverket uppmanar därför till försiktighet och sunt förnuft när det gäller helgens brasor. Vid Benitas café på Pellinge byts brasan ut mot facklor på grund av skogsbrandsrisk.

Lördagen den 27 augusti firas forneldarnas natt på många håll i landet. I östra Nyland tänds brasor längs kusten som ger fin stämning i augustimörkret.

Samtidigt påminner Räddningsverket i Östra Nyland om att sommaren varit mycket regnfattig och att det fortfarande är väldigt torrt på sina håll, till exempel på Vessölandet och Pellinge.

– Om det är varning för skogsbrand får man inte bränna, om det inte är varning så får man bränna, men man ska göra det försiktigt. Den som tänder en brasa ansvarar för den, säger räddningsdirektör Peter Johansson.

Varning för skogsbrand råder för tillfället i Kymmenedalen och Södra Karelen, men har utfärdats också i Nyland på söndagen 28 augusti från midnatt.

Till lördagen visar Meteorologiska institutets väderprognos vackert väder med temperaturer upp till 27 grader och knappt någon nederbörd.

– Det har blåst ganska mycket i skärgården det här året och det har varit otroligt torrt. Vi vill naturligtvis inte vara glädjedödare, men oberoende måste man ta det försiktigt och ansvarsfullt, säger Johansson.

Benita Weckström vid Benitas Café på Pellinge i Borgå.
Bildtext Det blir dans utan brasa vid Benita Weckströms kafé på lördagen. Arkivbild.
Bild: Maria Strandvik / Yle

De potentiella riskerna för brand har fått Benita Weckström att tänka om när det gäller den traditionella brasan vid kaféet på Sandholmsudden, för tredje året i rad.

– I år beror det på att det är skogsbrandsvarning, ifjol berodde det på pandemin och för två år sedan var det stormen som var så hård att vi inte vågade tända brasan fast vi hade lov, säger Weckström.

Det är heller inte aktuellt med att bygga en brasa på en flotte som skjuts ut en bit från gästhamnen.

– Det har sina risker för att det kan bli halvbrunna stockbitar som folk kan köra på med båt och det är väldigt mörkt. Där är bränslestation, bryggor och båtar alldeles intill.

Det är Benita Weckström som senast på lördagen fattar beslutet om det tänds en brasa eller inte i samband med kvällens dans. Om brasan uteblir är det möjligt att skapa stämning med till exempel facklor.

– Någon brasa vågar man nog inte tända om det ser ut så här. Och det är ju väldigt torrt i naturen och de lovar lite vind från fel håll så vi ska inte ta några risker, säger Weckström.

Jag kommer inte att tända en brasa på veckoslutet, oberoende om det är varning eller inte

― räddningsdirektör Peter Johansson

I till exempel Lovisa tänds fornelden på en flotte klockan 21.30 i Lovisaviken ytter om Skeppsbron. Det är Valkom FBK som sköter om arrangemangen för elden.

En flotte kan vara ett bättre alternativ än en bergsklack eller strand om man är osäker på vindförhållandena eller om det är torrt i terrängen.

– Det har egentligen inte någon större betydelse om brasan är på land eller flyter omkring på en flotte, för öppen eld är öppen eld och den som tänder en eld ansvarar alltid för den, säger Johansson.

Östra Nylands räddningsverks båt kör förbi Kabböle Marina.
Bildtext Räddningsverket har beredskap både till land och sjöss och samarbetar dessutom med Sjöbevakningen.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Det säkraste alternativet är att vänta tills det blivit fuktigare då risken för brand i terrängen är avsevärt lägre.

– Jag kommer inte att tända en brasa på veckoslutet, oberoende om det är varning eller inte. Den får vänta till längre in på hösten. Den var färdig till midsommaren men får nog vänta ännu, säger Johansson.

Räddningsverket har inte höjt beredskapen inför veckoslutet, men känner till flera platser där det traditionellt tänds brasor, och någon enstaka har också anmält fyrverkerier.

– De som bränner brukar anmäla till vår lägescentral. Det har varit kutym redan länge att man anmäler var man tänder brasan. Om det sedan kommer anmälningar av människor som inte vet att där är en brasa, så vet vi åtminstone att de bränner i dom trakterna.

FBK är i beredskap

Kårchef Kaj Eriksson vid Pellinge FBK är mycket medveten om situationen i skärgården.

– Det har inte regnat mer än tolv millimeter sedan veckorna före midsommaren så det är torrt.

Enligt Eriksson tror han att de flesta skärgårdsbor och sommargäster förstår att använda sunt förnuft och hantera öppen eld med respekt.

– Förr i tiden kunde de ringa och berätta att de bränner också fast man inte skulle ha fått, men nu anmäler de till Borgå om de har brasor eller fyrverkerier, säger Eriksson.

Oljebekämpningsbåt
Bildtext Kårchef Kaj Eriksson hoppas på lugn och ro trots den livliga helgen med mycket program. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Pellinge FBK organiserar varken egna brasor eller övervakar andras, till exempel den traditionella vid Benitas Café, men är i full beredskap och kan rycka ut om det behövs.

När det gäller varningar för till exempel skogs- eller gräsbränder anser Eriksson att Nyland i praktiken är ett för stort område för att ge en realistisk bild av verkligheten.

Enligt honom kan det ibland inte råda någon varning efter att det regnat kraftigt i västra Nyland fast det fortfarande är väldigt torrt i landskapets östra delar.

– Det kan vara stora skillnader i hur det regnar där och här. Områdena borde delas upp i mindre delar, så att till exempel Sibbo är ett, Borgå ett annat och Lovisa ett tredje område.

Venetiansk afton, villaavslutning och forneldarnas natt: