Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sommaren var varmare än normalt – men de regionala skillnaderna är stora

Från 2022
ung person hoppar från en brygga
Bildtext Än är sommaren inte slut.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Det har varit ovanligt varmt den här sommaren. Värmerekord uppmättes i slutet av juni i Björneborg, Utsjoki, Esbo och i Kumo.

Trots att sommaren ännu inte är slut har Meteorologiska institutet summerat sommarmånadernas temperaturer och regnmängder. Det har varit varmare än normalt, men lokalt också regnigare än normalt.

Sommarens värmerekord, 32,9 grader, uppmättes i slutet av juni vid flygplatsen i Björneborg. Rekord noterades också i bland annat Utsjoki i norr och Noux i söder, 32,5 respektive 32,4 grader.

Ville Siiskonen på Meteorologiska institutet säger att temperaturer över 32 grader inte förekommer varje sommar men är inte helt ovanliga ändå.

Torrast på Åland

Det har regnat allra minst på Åland medan södra Österbotten har fått rejält med regn. Till exempel i Bötom har det regnat mycket och i Seinäjoki kom 90 millimeter regn bara på ett dygn den 5 augusti.

Dygnsrekordet härstammar ändå från år 2004 då det kom över 150 millimeter regn i Oravais.

Blixtrekord noteras också från den här sommaren. Den 19 augusti registrerades nästan 34 200 blixtar.

Artikeln baserar sig på Yles artikel Kokosimme kesän sateet ja paisteet kartalle, josta voit tutkia oman kuntasi säätä – tänä kesänä rikkoutuu melko varmasti yksi ennätys.