Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna kritiska mot regeringens agerande i Uniperfrågan: "Hela våren och sommaren kunde ni ha agerat, men ni gjorde inget"

Riikka Purra och Ville Tavio från Sannfinländarna i kostym och finkläder.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Idag, torsdag, blev det klart att energibolaget Fortum går med miljardförlust, på grund av krisen med Uniper. Sannfinländarna kräver nu svar av regeringen i frågan.

Under sannfinländska riksdagsgruppens sommarmöte i Villmanstrand på torsdagen krävde både partiets ordförande Riikka Purra och riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio att regeringen ska ge en förklaring till situationen med Uniper och Fortum.

Fortum meddelande nämligen under torsdagen att de går med miljardförlust. Förlusten är väntad, då Fortumägda tyska bolaget Uniper drabbats hårt av de minskande ryska gasleveranserna, men Sannfinländarna kritiserar regeringen för inaktivitet i frågan.

– Hela våren och sommaren har det funnits möjligheter att planera lösningar, men det har inte gjorts, sa Riikka Purra i sitt tal.

Partiet kritiserar statsminister Marin

Både Ville Tavio och Riikka Purra anklagar Marin för att inte ha varit tillräckligt aktiv i Uniperfrågan.

– Vi kräver att regeringen ger ett svar till riksdagen om hur regeringen agerat i Uniperhärvan, eller om regeringen ens varit kapabel att agera under Marins festande, sa Ville Tavio i sitt öppningstal.

Tavio och Purra hänvisar till att Uniperförhandlingarna skedde under sommaren, då Marin hade semester, och att de då krävde att statsministern skulle ställa in sin semester. Det gjorde hon inte.

– Jag tycker att det är problematiskt att statministern praktiskt taget inte alls deltagit i diskussionerna kring inflationen, stigande elräkningar och energikrisen. Istället har hon varit närvarande på annat sätt, sa Purra på presskonferensen.

Purra och Tavio hänvisar till det som lyfts fram i offentligheten den senaste veckan, nämligen videon där Marin festar med bekanta och bilden på sociala medier från statsministerns tjänstebostad som tagits under en efterfest där.

Purra: Regeringen gör inget för att hjälpa i prisutvecklingen

Purra kritiserade också regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att hjälpa medborgarna som lider av stigande priser.

– De senaste dagarna har regeringspartierna konkurrerat med varandra om olika förslag på sätt att underlätta folket att klara av sina stigande räkningar, men inget har ännu gjorts, sa Purra. Var finns åtgärderna? Var är planen?

Sannfinländarna presenterade sina egna åtgärder under sommaren. De har bland annat föreslagit att handeln med utsläppsrätter ska avbrytas, att skatterna som påverkar elpriset ska sänkas och att energianvändningen av torv snabbt ska ökas.

Sannfinländarna riktade sina blickar under dagens möte till riksdagsvalet i vår. Ordförande Purra har ännu inte fått lika mycket stöd inom sitt parti som tidigare ordförande Jussi Halla-aho hade.

Den senaste partimätningen visar att Sannfinländarna har ett stöd på cirka 16 procent.

Texten är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Perussuomalaiset vaatii hallitukselta selvitystä eduskunnalle Uniper-kriisistä – Tavio: "Oliko hallitus toimintakykyinen Marinin juhliessa?", skriven av Matti Koivisto och Pekka Kinnunen. Artikeln är översatt och bearbetad av Jasmine Urwäder.