Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norges statsminister vill visa solidaritet med Europa – nu ombeds han sänka priset på norsk gas: "Hjälper hushållen att klara vintern"

Gasrör staplas på varandra av en maskin.
Bildtext För tillfället byggs en ny gasledning som går från Norge, genom Danmark till Polen. Ledningen ska hjälpa Polen att bli oberoende av rysk gas.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Norge kan tjäna drygt 500 miljarder euro på olja och gas fram till utgången av 2024. Det är en "galen vinst" enligt analytiker, och nu höjs röster för att regeringen ska hjälpa Europa med pengarna.

Priset på olja och gas har skjutit i höjden sedan Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina i februari. Europeiska länder försöker febrilt göra sig av med det ryska energiberoendet och många vänder sig därför mot Norge.

De höga priserna och den enorma efterfrågan leder till att den norska statskassan tjänar rekordmycket på fossila bränslen.

Skylt med det ryska gasbolaget Gazproms logotyp på taket till bolagets byggnad i S:t Petersburg.
Bildtext Europa försöker göra sig oberoende av rysk gas.
Bild: Anatoly Maltsev / EPA

I år kan Norge tjäna 155 miljarder euro på olja och gas, enligt Nordea Markets. Pengar som går från europeiska hushåll rätt in i den norska oljefonden. Summan som Norge tjänar på fossila bränslen i år motsvarar ungefär Ukrainas hela bruttonationalprodukt för 2020.

Fram till juli i år har Norge exporterat olja och gas för över 90 miljarder euro, vilket överstiger förra årets stora exportbelopp på drygt 80 miljarder euro.

– Det är en galen vinst för Norge, säger Nordea Markets seniorstrateg Dane Cekov till E24.

FT: "Sänk priset på gas"

På grund av att landet tjänar så stora summor på de höga priserna höjs röster för att landet ska hjälpa ett Europa i kris. Financial Times energiredaktör David Sheppard skriver i en uppmärksammad kolumn att Europa bör be Norge att sänka priset på gas för att visa solidaritet.

Sheppard menar att Norge, som i dag står för ungefär en fjärdedel av den europeiska gasen och 40 procent av den brittiska, i längden skulle tjäna på att hjälpa sina europeiska vänner ut ur krisen. Han skriver att trots att det finns risker med att påverka marknaden, så skulle det åtminstone hjälpa europeiska hushåll att klara av vintern.

Mielenosoittajat vaativat lauantaina, 26.3.2022, Kölnissä venäläiskaasun ja -öljyn toimitusten keskeyttämistä.
Bildtext Tyskland är starkt beroende av rysk gas. Men i augusti i år gick Norge om Ryssland och är nu den största gasexportören till Tyskland.
Bild: Ying Tang / NurPhoto / Shutterstock / AOP

Också på hemmaplan finns det de som argumenterar för en större solidaritet med Europa. Parlamentsledamoten Rasmus Hansson från landets miljöparti, MDG, skriver i en kommentar i tidningen Klassekampen att det bästa Norge kan göra är att reducera gaspriserna.

– Den enda effekten det skulle ha för Norge är en lite mindre vinst, skriver Hansson.

Solidaritetsfond för att hjälpa Europa

Ett annat förslag som som förekommit i den norska debatten är att starta en solidaritetsfond för de pengar som Norge tjänar på de höga priserna. Fondpengarna skulle enligt förslaget, som lyfts av MDG, gå till europeisk energiomställning, till de som drabbas av de höga priserna och till humanitär hjälp till Ukraina.

Jonas Gahr Støre tittar in i kameran och ler.
Bildtext Jonas Gahr Støre vill att Norge är solidariskt med Europa, men gaspriserna vill regeringen inte röra.
Bild: Thomas Thomassen - Playgarden AS

Norges statsminister Jonas Gahr Støre, från Arbeiderpartiet, säger att Norge måste visa solidaritet med Europa genom att exempelvis inte begränsa exporten av norsk vattenkraft.

– Vladimir Putin har invaderat ett land och Europa måste svara på det tillsammans. Om inte vi är en del av det är Europa illa ute, och om Europa är illa ute är du och jag och Norge illa ute, säger Jonas Gahr Støre på en debatt i NRK.

Men ändå vill regeringen inte sänka priset på gas, och har heller inte några planer på att starta en solidaritetsfond.

– Vår linje är att producera så mycket som möjligt och politiskt lägger vi ganska hård press på energiföretagen, säger Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum från Senterpartiet till Svenska Yle.

Men känns det rätt att ta allt mer betalt då alla måste köpa er gas då den ryska inte finns tillgänglig?

– Gaspolitiken är långsiktig. Gaspriser går upp och ner, om man går tillbaka till coronavåren 2020 så var energipriserna rekordlåga och man tjänade inte pengar. Det viktiga här är att vi är en stabil och trygg leverantör till Europa.

Så du lovar inga sänkta priser?

– Det viktigaste är att Norge levererar så mycket gas som möjligt till den europeiska marknaden, säger Trygve Slagsvold Vedum.

Regeringen: "Staten ska inte påverka priset"

Den norska regeringen säger att det är privata aktörer som säljer gas från Norge till Europa, och de gör detta på långsiktiga villkor. De vill inte se att staten påverkar priset.

– De höga priserna beror på en brist på energi, och du får inte mindre brist genom att sälja gasen till konstgjort låga priser, säger statssekreterare Andreas Bjelland Eriksen (Ap) på landets olje- och energidepartement till NRK.

Dessutom menar han att de höga priserna motiverar att snabbt ta bort flaskhalsar i transporter och produktion samt motiverar till investeringar i förnybar energi.

Leijonapatsas jalustalla parlamenttitalon edessä. Norjan lippu liehuu talon katolla.
Bildtext Den norska regeringen menar att oljefonden tappat på att aktiekursen rasat, vilket gjort att man tjänat in ungefär lika mycket som man förlorat på den ekonomiska osäkerheten som råder.
Bild: Roman Tiraspolsky / AOP

Andreas Bjelland Eriksen antyder också att en så kallad solidaritetsfond skulle vara onödig då Norge redan genom oljefonden kan investera i aktier som bidrar till att bygga upp infrastruktur som kan hjälpa till i den europeiska energiomställningen.

Expert: Teoretiskt möjligt men osannolikt med sänkta gaspriser

Den norska gasexperten Øystein Noreng som följt gasmarknaden sedan 1970-talet skriver i ett mejl till Svenska Yle att han inte tror att Norge kommer att sälja billigare gas till Europa. Däremot är det teoretiskt möjligt att göra.

– Den största säljaren är Equinor som säljer på uppdrag av staten. Den norska staten kan bestämma sig för att staten ska sälja gas under marknadspris, skriver Noreng.

Øystein Noreng tittar in i kameran. Sitter på en uteservering.
Bildtext Øystein Noreng är pensionerad professor i olje- och gasekonomi vid handelshögskolan BI i Oslo.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Han tror ändå att det bästa sättet Norge kan hjälpa Europa ur energikrisen är genom att öka tempot i letandet och utvinningen av gas.

– Det här förutsatt att köparna långsiktigt vill ha gas, skriver Noreng.