Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Friidrottsgodis på Karlsplan i Vasa – landets ledande juniorer tävlar om FM-medaljer

Från 2022
Uppdaterad 26.08.2022 07:20.
Silja Kosonen kastar slägga.
Bildtext Bland andra EM-femman Silja Kosonen kommer att tävla i junior-FM i Vasa.
Bild: Lehtikuva

I helgen ordnas junior FM-tävlingar i friidrott för under 20 och 23-åringar i Vasa. Kring 600 idrottare är anmälda, bland dem ett flertal EM-resenärer. Men ett orosmoment är coronaviruset som verkar ha spridit sig i den finska EM-truppen.

I helgen samlas den inhemska juniorfriidrottseliten i Vasa. Med är också idrottare som deltog i EM-tävlingarna i München, som till exempel släggkastaren Silja Kosonen, sprintern Samuel Purola och mångkamparen Saga Vanninen.

Nu hoppas dock arrangörerna att de coronafall som drabbat finska EM-idrottare inte kastar en skugga över FM-tävlingarna i Vasa.

– Vi har en del idrottare anmälda som var med i München och därmed kan ha blivit exponerade så vi får se, konstaterar tävlingsledaren Inger Nabb.

För övrigt har förberedelserna inför tävlingarna gått bra och allt ska vara klart då tävlingarna kör igång på fredag eftermiddag.

Vasa är ingen främmande ort då det gäller arrangerandet av stora tävlingar. 2013 ordnades bland annat FM-tävlingarna för seniorer, det vill säga Kalevaspelen, i Vasa.

– Största skillnaden till Kalevaspelen är ju att vi inte har tv på plats. När man har tv på plats så sätter det alltid sina krav och att saker ska gå enligt ett visst protokoll, men nog ska allt klaffa med de här tävlingarna också och allt ska fungera.

– En stor utmaning för oss här i Vasa är att det råkar infalla på villaavslutningshelgen, vilket också syns i det att väldigt många som skulle ha kunnat ingå i arrangörsstaben har annat program.

Förberedelse inför senior-FM

Nabb ser också helgens tävlingar som en förberedelse för Kalevaspelen 2024, då Vasa igen står som arrangör för FM-tävlingarna i friidrott.

– Det är en förberedelse för oss som arrangörsstab, det är ändå en tid sedan vi ordnat stora tävlingar senast, men sedan tänker jag mig att de som ingår i den här åldersgruppen som tävlar här i helgen kommer att vara i seniorålder då. Det är väl en förberedelse på alla håll.

Friidrotten verkar vara på framåtmarsch igen i Finland, det visade också resultaten i EM, där det blev två guld, ett silver och ett brons för de finländska idrottarna.

Inger Nabb hoppas att succén i EM kommer att återspeglas i tävlingarna i Vasa.

– Jag hoppas att de fina resultaten, och då tänker jag inte bara på våra medaljörer, utan vi hade många andra som nådde fina resultat, att det skulle smitta av sig och ge en bra effekt för friidrotten överlag. Det är roligt att se att vi är tillbaka på banan så att säga.

Nabb hoppas på högklassiga tävlingar med mycket publik, men medger att tidpunkten inte är den bästa då det krockar med villaavslutningen.

– Vi kommer inte att ta något inträde, så den som vill komma och se på högklassig friidrott under helgen så är det bara att ta sig till Karlsplan.

– Vi vet nog att det finns människor i Vasa som är intresserade av friidrott och det kunde man se för ett drygt år sedan då vi väldigt snabbt drog ihop rankingtävlingarna inför OS. Då visste vi inte riktigt vilka restriktionerna skulle vara, men på kort tid hade vi ändå en ganska stor publik.