Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kanslichef Sarvilinna förnekar att upphandlingslagen har kringgåtts – politikerna grillade tjänstemännen om Helsingfors lönestrul

Uppdaterad 25.08.2022 15:26.
Dörren till fullmäktigesalen.
Bildtext Helsingfors stads långvariga problem med löneutbetalningen kritiserades på bred front av olika partier under fullmäktigemötet på onsdagen.
Bild: Matti Myller / Yle

Helsingfors beslutsfattare satte stadens högsta ledning på sträckbänken med anledning av de flera månader långa problemen med löneutbetalningarna i staden.

Tusentals stadsanställda har antingen blivit utan löner eller fått fel lön sedan april då det nya löneutbetalningssystemet Sarastia togs i bruk i Helsingfors. Det här kritiserades på bred front av olika partier under Helsingfors fullmäktiges frågetimme. Fullmäktigeledamöterna krävde ansvarsbärare.

Kanslichef Sami Sarvilinna säger att det handlar om ett misslyckande från arbetsgivarsidan. Han sade sig också ta ansvar för de beslut han själv tagit och anser dem ha varit både nödvändiga och riktiga.

– Jag tar ansvar för mina egna beslut men det måste göras eftersom löneutbetalningssystemet måste förnyas, säger Sarvilinna.

Han konstaterade att ansvaret delvis också ligger hos dem som satt i stadsstyrelsen år 2020, då han agerade som förberedande tjänsteman.

Mia Haglund
Bildtext Mia Haglund, Vänsterförbundet, känner skam för sin hemstad. Arkivbild.

Skam för Helsingfors

Mia Haglund sitter i fullmäktige som representant för Vänsterförbundet och hon är inte alls nöjd med hur det hela har skötts.

– Jag har själv känt ganska stor skam för hela stadens del inför våra arbetstagare om själva situationen. Men också för hur lite information om lösningar som har kommit fram, säger hon.

Haglund får medhåll av långvarige beslutsfattaren och fullmäktiges nya första vice ordförande Harry Bogomoloff från Samlingspartiet.

– Det är otroligt tråkigt och tragiskt i många fall att det här har gått på det här viset, säger Bogomoloff. Någon har gjort ett fel. Man har kanske varit lite för optimistisk vid upphandlingen av de här tjänsterna, fortsätter han.

Harry Bogomoloff på centralgatan i Helsingfors
Bildtext Harry Bogomoloff, Samlingspartiet, tycker det är tråkigt och tragiskt med lönestrulen. Arkivbild.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Inte frågan om att kringgå upphandlingslagen

Tidigare i augusti väcktes frågan om huruvida Helsingfors stad har begått ett fel i upphandlingsskedet då man valde företaget Sarastia utan konkurrensutsättning. Enligt vissa experter som uttalat sig i Yles program MOT har anskaffningsprocessen varit konstlad och staden kringgick lagen.

Kanslichef Sarvilinna ser det hela på ett annat sätt.

– Det var inte frågan om att kringgå lagen, säger han.

Enligt kanslichefen har de som riktar kritiken inte haft alla fakta vid handen. Man har bara tittat på en av grunderna och inte sett helheten.

Ingen behöver ansöka om kompensation

Kanslichef Sarvilinna säger också att staden som arbetsgivare ser till att de som bör bli kompenserade på grund av problemen också ska bli det. Dröjsmålsränta betalas om lönen har blivit helt eller delvis försenad.

Enligt Sarvilinna betalas möjlig kompensation enligt kraven.

Som exempel räknade han upp fall där arbetstagaren har fått egna dröjsmålsräntor, betalningsanmärkningar eller indrivningskostnader som uppstått på grund av problemen.

Fackförbunden har rapporterat om fall där arbetstagare tvingats ta till snabblån för att klara av vardagen.

Delar av artikeln är översättningar från Yle Uutisets artikel Kansliapäällikkö Sami Sarvilinna kiistää väitteet hankintalain kiertämisestä – valtuutetut grillasivat Helsingin johtoa palkkafiaskosta skriven av Tero Valtanen.