Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Gröna ställer villkor: Nästa regering får inte tumma på klimatpolitiken

Maria Ohisalo i S:t Michel. Hon är utomhus, klädd i vit blus och i bakgrunden skymtar en kyrka.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

De Gröna kommer inte att gå med i en sådan regering som bromsar eller frångår miljö- och klimatpolitiken, betonade partiordförande Maria Ohisalo i sitt tal inför riksdagsgruppen i Åbo på torsdag.

- Jag ska gå rakt på sak, det här är ett villkor för oss: vi måste fortsätta med klimatåtgärderna under följande regeringsperiod, sade Ohisalo.

De Gröna tänker för egen del agera så, att en sådan regering inte heller bildas.

Samma villkor gäller då regeringen samlas till sin så kallade budgetmangling nästa vecka: de Gröna godkänner inte att klimat- och miljöpolitiken luckras upp.

Oroande signaler från SDP

Ohisalo är inte förvånad över att oppositionspartierna inte verkar intresserade av att prioritera miljön och klimatet, men hon är oroad över de senaste utspelen från SDP.

SDP:s gruppordförande Antti Lindtman föreslog vid riksdagsgruppens sommarmöte i Kuopio förra veckan en ökning av mängden utsläppsrätter, i syfte att få ner de stigande elpriserna.

Ohisalo anser att det är ansvarslöst att komma med sådana åtgärdsförslag som innebär att man tummar på miljö- och klimatåtgärderna.

- Sådana förslag kan dra mattan undan företagens investeringar och framtidsplaner, sade Ohisalo.

Riktade stödåtgärder behövs

Det stora problemet enligt Ohisalo är att själva elproduktionen inte räcker till. Den enda hållbara vägen framåt är att fortsätta satsa på grön omställning och klimatvänliga energikällor.

- Vi är mitt i en energikris, men krisen handlar om fossilenergi, påpekar Ohisalo.

Under budgetmanglingen vill de Gröna prioritera sådana riktade åtgärder som kan lindra elprischocken, främst för låginkomsttagare.

De Gröna har redan föreslagit särskilda elprisbidrag, sänkt moms på biljetter i kollektivtrafiken och en extra indexhöjning av de sociala förmånerna.

- Förhoppningsvis är nästa regering också beredd att modigt fatta beslut om att reformera socialskyddet, tillade Ohisalo.