Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marknadsexperter: Fortum borde ha berättat om de ökade riskerna mycket tidigare

Från 2022
Uppdaterad 25.08.2022 20:20.
Unipers kolkraftverk Scholven i Gelsenkirchen i Tyskland sommaren 2022.
Bildtext Unipers kolkraftverk i Gelsenkirchen i Tyskland.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Fortums brakförlust under årets andra kvartal var inte oväntad efter att Ryssland anföll Ukraina. Enligt experter borde Fortum ha informerat marknaderna om de ökade riskerna redan på våren.

Professorn i finansiering vid Vasa universitet, Timo Rothovius, hänvisar till värdepapperslagen:

– Företag som erbjuder värdepapper på börsen ska utan fördröjning tillhandahålla investerarna tillräcklig information om omständigheter som kan inverka väsentligt på värdepapprens värde.

I klartext kan man säga att varken Fortum eller Uniper handlade i enlighet med finländsk lagstiftning, säger Rothovius.

I april då det ryska kriget pågått i ett par månader höll Uniper fast vid sina tidigare prognoser och förutspådde ett miljardresultat för i år. Enligt Rothovius borde företagsledningen i det skedet ha varit medveten om att prognosen inte kommer att hålla sträck.

"Ledningen borde ha vetat om de ökade riskerna"

Den ekonomiska konsulten, Nordeas tidigare chefsekonom Roger Wessman är på samma linje.

– När Ryssland anföll Ukraina spekulerades det allmänt i huruvida de ryska gasleveranserna skulle komma att avbrytas. Fortums ledning borde ha varit ytterst medveten om att följderna av ett stopp på gasleveranserna skulle vara förödande för Unipers lönsamhet.

Roger Wessman
Bildtext Roger Wessman säger att Fortums ledning borde ha varnat för de ökade riskerna.
Bild: YLE / Antti Hacklin

Enligt Wessman borde den här betydliga risken ha varit känd senast i mars - och informationen borde ha gått ut till placerarna.

Fortums vd tillbakavisar kritiken

Fortums vd Markus Rauramo tillbakavisar kritiken som Rothovius och Wessman kommer med. Han säger att Ryssland alltid har varit en pålitlig gasleverantör, och att leveranserna fortsatte normalt också efter att kriget hade brutit ut.

– Det var först i juni som Ryssland började minska leveranserna och det förändrade en situation som varit rådande i 50 år.

Fortum meddelade i sin resultatrapport i maj att nedskurna gasleveranser kan påverka Unipers gasbusiness. Man varnade också för att Uniper kan bli tvunget att köpa upp gas till ett högre pris på marknaden.

Å andra sidan försökte Fortum lugna marknaderna med att den tyska staten kunde ingripa om det blir ett nödläge och Uniper skulle få rätt att höja konsumentpriserna på gas.

Nu vet vi att Fortums dotterbolag Uniper hinner förlora miljarder euro innan bolaget får rätt att höja tarifferna i oktober.

Artikeln är en översättning av Yles artikel Fortumin tytäryhtiössä ammotti miljardien riski, johon yhtiö ei puuttunut

Artikeln har uppdaterats. Den tidigare huvudbilden flyttades in i artikeln samtidigt som den nya huvudbilden föreställande ett kolkraftverk lades.