Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vargarna blir fler men skadeanmälningarna färre i Österbotten – viltstängsel bättrar på statistiken

Från 2022
En varg fotograferad från sidan medan den står bland växter och blommor i en skog.
Bild: Volodymyr Burdiak / Alamy/All Over Press

De skador som vargar ställer till med har tydligt minskat under det senaste åren, trots att vargstammen växer. En orsak är att det byggts nya viltstängsel i rask takt i de österbottniska landskapen.

Vargarna har blivit fler och deras revir har blivit större i de österbottniska landskapen under de senaste åren. Trots det har klart färre gårdsdjur än tidigare skadats av vargar under de senaste två åren.

En viktig faktor är att man låtit bygga fler viltstängsel som framför allt skyddar gårdar där man håller får och nötkreatur.

Bara tre skadeanmälningar i år

Jord- och skogsbruksministeriet har mellan 2018 och 2020 varje år tagit emot ett tjugotal anmälningar om viltskador på hus- och gårdsdjur i de österbottniska landskapen.

Förra året var de sju till antalet och till och med början på juni år år hade det bara gjorts tre anmälningar.

– Vi har redan ganska många elektrifierade viltstängsel. Nu börjar det märkas i statistiken att till exempel fårgårdarna är rätt väl skyddade, säger Stefan Pellas som är jaktchef på viltcentralen i Kust-Österbotten.

Under åren 2018 till 2022 gjordes 39 ansökningar om ersättningar för skador som orsakats av varg i Österbotten. I Södra Österbotten var antalet 21 och i Mellersta Österbotten var de fyra till antalet.

Även antalet djur som dödats av vargar har sjunkit drastiskt. För två år ansöktes det om ersättning för 220 omkomna djur, medan de förra året bara var tio och i år åtta.

I statistiken för i år saknas ändå flera fall, till exempel de 30 får som dödades i Kannus i juli och de får som revs i Björköby skärgård i Korsholm härom veckan.

En medelålders man med keps och glasögon står framför havet. Han är iklädd en grön jacka och grå fleece-tröja med texten Finlands viltcentral skrivet på vänstra bröstet.
Bildtext Jaktchef Stefan Pellas säger att vargen kan simma långa sträckor och på holmar fungerar inte viltstängsel.
Bild: Yle/Juho Teir

Den största rapporterade vargattacken i Finland inträffade i Björköby skärgård sommaren 2020 när en varg som simmat ut till en holme rev 130 får på sommarbete.

– Öar kan inte skyddas med viltstängsel och vargen lär kunna simma hela tio kilometer. Den är inte rädd för vatten, säger Pellas.

I Österbotten har vargattackena i huvudsak koncentrerats till Närpes, 15 fall av anmälda skador, och Nykarleby, 11 fall.

Man har också tagit emot anmälningar om vargskador i Korsholm, Laihela, Kronoby och Kristinestad.

Mellan åren 2018 och 2022 har ministeriet betalat ut 76 000 euro i ersättning för skador på boskap som vargen orsakat.

Flest vargstängsel i Södra Österbotten

Södra Österbotten var som mest utsatt för vargskador 2019 när vargar slog till på samma gård i Teuva 17 gånger i följd. Totalt dog 65 djur.

Under de fem senaste åren har det gjorts åtta skadeanmälningar i Södra Österbotten som rör totalt 182 djur. Staten har betalat ut 46 000 euro i ersättningar.

Det är också i Södra Österbotten som staten bekostat flest viltstängsel, totalt 130 kilometer. I Österbotten har staten bekostat 55 kilometer stängsel.

Kahuhajoki har mest stängsel, totalt 49,1 kilolmeter och Kurikka och Närpes ligger tvåa och trea med 38,7 och 23,1 kilometer viltstängsel.

Även i Vörå, 8,2 kilometer, Nykarleby, 4,8 kilometer och Teuva 5,5 kilometer har staten varit med och finansierat viltstängsel.

Nu minskar bygget av viltstängsel, men det beror främst på att de flesta gårdar som befinner sig i riskzonen redan skyddats med stängsel.

Att bygga stängsel är det mest effektiva sätter att skydda gårdsdjur, men även GPS-halsband på får är en bra skyddsmetod.

Om fåren börjar röra sig om natten vet fårägaren att något stör djuren. Då hinner fårägaren snabbt ingripa.

Pälsfarmer skyddas från både varg och objudna besökare

I Österbotten har också pälsfarmer fått besök av vargar. Vargen tar sig in under skugghusen och biter tag i rävarna och drar ut deras ben genom maskorna i nätet. Sen biter vargen av benet på räven.

Pälsfarmerna har satsat allt mera på att skydda sig från oinbjudna människor med stängsel, rörelsesensorer och larm. De håller också vargen på avstånd. Men även pälsfarmer har beviljats statligt finansierade viltstängsel.

Förutom att man byggt nya viltstängsel har man också iståndsatt gamla stängsel.

– I Närpes har man förnyat gamla stängsel, och det syns i skadestatistiken. Stängslena ska alltid vara strömförande och man måste gallra bort buskar och gräs, annars fungerar de inte, säger Pellas.

Viltcentralen beviljar pengar till viltstängsel på basen av en riskbedömning, och fårgårdar prioriteras vanligen högst, säger Teemu Lamberg som är ansvarig för viltskador.

– Vi kan inte skydda enstaka djur, utan vi måste prioritera professionella fårgårdar. Viltstängslen kostar drygt 2700 euro per kilometer, säger Lamberg.

Få viltstängsel och få vargskador i Mellersta Österbotten

Trots att det gjorts många observationer av vargar i Mellersta Österbotten är anmälningarna om vargskador få. Bara fyra anmälda fall.

År 2018 utsattes en hund och två år senare två hundar och fem rävar som tagits av vargen.

Under de senaste åren har statligt bekostade stängsel dragits på fyra platser. Det handlar om totalt 3,4 kilometer stängsel.

En del av de skador som vargen orsakar ersätts av försäkringsbolag, men vanligtvis är staten mera generös med ersättningarna.

En tränad jakthund som utfört många jaktprov kan ersättas med över 10 000 euro.

Texten är en översättning och bearbetning av Ari Vihantas artikel Sudet lisääntyvät, mutta vahingot vähenevät pohjalaismaakunnissa – suurpetoaitojen rakentaminen näkyy vahinkotilastoissa.