Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lillholmens bro öppnad för allmän trafik – lokal bilförening inledde med parad över bron

Uppdaterad 25.08.2022 17:20.
Den nya bron är en förspänd kontinuerlig balkbro i betong och i mitten av bron finns en klaff som kan öppnas.

Lillholmens nya klaffbro togs åter i bruk i dag efter att ha varit stängd för allmän trafik sedan februari 2021. Det var föreningen Pargas Retro Cars som fick stå för jungfrufärden över bron.

Lillholmens klaffbro togs i bruk för allmän sjötrafik den första juni i år efter testning och provdrift. I början av augusti upptäcktes det ändå att lagren i klaffbron var skadade.

– Ännu behöver vi göra en del finslipningar för att få klaffen att fungera. Så fort vi har bytt lagren kan vi ta bron i fullt bruk igen. Klaffen fungerade i två månader under sommaren i alla fall, säger byggplatschef Tero Haaramäki.

Under reparationsarbetet har man varit tvungen att begränsa den fria höjden för sjötrafiken vid bron till 6 meter. Då lagren är utbytta och höjdbegränsningen för sjötrafiken slopas är bron färdig.

porträtt av en man.
Bildtext Byggplatschef Tero Haaramäki.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

– Det mest utmanande med det här arbetet har varit den svaga bottnen som finns här i Pargas. Det orsakade oss så mycket problem att det nästan försenade hela projektet, men vi lyckades ta igen förseningarna under vintern.

Bron fick en öppning med gammaldags charm

Jörgen Wihlman representerade föreningen Pargas Retro Cars då Lillholmens bro öppnade. De var de första som fick köra över bron.

– Det är säkert en stor lättnad för alla som använder den här bron att den äntligen är klar. Omvägen har ju varit rätt så lång. För min son som kör grusbil kommer den här bron säkert att komma till stor nytta, säger Wihlman.

Porträtt av en man.
Bildtext Jörgen Wihlman från Pargas Retro Cars
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Hur många bilar som deltog i paraden över bron kan Wihlman inte säga.

– Det är svårt att uppskatta, men ett hundratal i alla fall. Sen var det ju tur att det var så fint väder också. Skulle det ha regnat så skulle jag kanske inte ha kommit.

Den nya bron är en förspänd kontinuerlig balkbro i betong och i mitten av bron finns en klaff som kan öppnas.

Lillholmens nya bro ersatte den gamla bron från år 1982, som var i dåligt skick.

Totalt är bron 254 meter lång och brons nyttobredd är 9 meter. Framöver kommer man behöva öppna bron mer sällan eftersom bron höjdes till 6 meter.

I samband med att Lillholmens bro förnyades, byggdes också en ny strömningsöppning söder om Lillholmen.

Klaffbron ligger på landsväg 12029 på Skräbböle- och Tervsundsvägen i närheten av Pargas centrum, på samma plats som den gamla bron.