Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Katalysatorstölder fortsätter att öka – Polisinrättningen i Sydvästra Finland och företagen inleder samarbete för att bekämpa stölderna

Från 2022
Bild av ryggen på en polis, på ryggen står texten poliisi.
Bildtext Arkivbild. 2019 registrerade polisen 40 katalysatorstölder i hela Finland, medan mer än 2 800 stölder registrerades år 2021.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

I fortsättningen krävs ett ursprungsintyg från säljaren av en katalysator. Det här är ett nytt initiativ från Polisinrättningen i Sydvästra Finland och de största återvinningsföretagen för katalysatorer.

Antalet katalysatorstölder har ökat mycket under de senaste åren. 2019 registrerade polisen 40 katalysatorstölder i hela Finland, medan mer än 2 800 stölder registrerades år 2021. Det ser inte heller ut att bli någon ändring på den här trenden i år.

För att förebygga stölder av katalysatorer har Polisinrättningen i Sydvästra Finland och de största återvinningsföretagen för katalysatorer tagit till nya metoder. I framtiden kommer det att krävas ett ursprungsintyg av säljaren för en katalysator.

Detta kan göras med ett intyg över skrotning av en bil eller ett kvitto på att en katalysator har bytts ut.

Polisen har tagit initiativt till det nya konceptet och kommer också att fortsätta att följa upp dess genomförande. Polisen förväntar sig att katalysatorstölderna kommer att minska.

– När marknaderna för stulna katalysatorer blir begränsade, kommer det inte längre vara lika lönsamt att stjäla katalysatorer, säger kriminalkommissarie Mika Paaer vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

En katalysator är ett lockande byte

Katalysatorer lockar tjuvar på grund av de ädelmetaller de innehåller. Värdet av en enskild katalysator kan variera från några tior till 1 000 euro.

Kostnaderna för stölden är dock mycket högre för brottsoffret, eftersom fordonet ofta måste repareras efter stölden utöver installationen av en ny katalysator.

– Skadekostnaderna för en enskild gärning kan stiga till flera tusen euro. Katalysatorstölder orsakar också mycket övrigt besvär för fordonsägare, noterar Paaer.

Ett ytterligare problem är att fordonsägare mycket sällan får tillbaka sin katalysator då katalysatorer inte har några särskiljande uppgifter för att identifiera deras ursprung.

Polisen i Sydvästra Finland har också för tillfället ett ansenligt antal ”hemlösa” katalysatorer som har beslagtagits i samband med brottsutredningar. De är kopplade till en omfångsrik brottshelhet, där en skrothandlare misstänks ha köpt stora mängder stulna katalysatorer.

Diskussion om artikeln