Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vass påle och betongsten vid badstranden i Svartå – skadegörelse sysselsätter parkavdelningen i Raseborg

Uppdaterad 26.08.2022 12:08.
Metallskylt och betongblock
Bildtext Gömd under vattenytan Intill bryggan vid badstranden i Svartå hittade dykare nyligen en metallskylt med en vass påle som pekade rakt upp och en betongsten som stod upprätt i sanden.
Bild: Privat

Intill bryggan vid badstranden i Svartå hittade dykarna en betongsten och en metallskylt med en vass påle.

Badstränderna i västra Nyland är mycket populära resmål under sommaren, men i vattnet intill badbryggorna är det inte helt ovanligt att hitta farliga föremål som förbipasserande kastat i.

Maria Eriksson, som är ansvarig parkchef i Raseborg, påminner därför om att man alltid ska vara försiktig när man hoppar från bryggan.

– Intill bryggan vid badplatsen i Svartå hittade vi nyligen en stor betongsten och en metallskylt med en vass påle och i somras kastade någon ner en kundvagn från hopptornet vid Simmis i Ekenäs, berättar Maria Eriksson.

En kundvagn på en brygga
Bildtext Under hopptornet intill bryggorna vid badplatsen i Ekenäs hittade dykare en kundvagn.
Bild: Privat

Kontrollerar badplatserna kontinuerligt

Föremålen i Svartå uppdagades efter att en badgäst skrapat sig i vattnet och därefter kontaktat Raseborgs stad som i sin tur kallat dykare till platsen.

– Tillsammans med dykare kontrollerar vi alla badplatser årligen för att försäkra oss om att garantera säkerheten, men populära stränder som Simmis i Ekenäs kontrollerar vi varje vecka, berättar Maria Eriksson.

Det är inte heller ovanligt att staden upptäcker föremål i vattnet vid badplatserna, men i allmänhet är det frågan om små och ofarliga fynd, men större föremål som kunde utgöra en risk för badgäster hittas också med jämna mellanrum.

– Populära och välbesökta badplatser som används även kvällstid är såklart mera utsatta, men samtidigt är det i allmänhet lugnare om många personer rör sig på området, konstaterar Maria Eriksson.

Mera vandalisering denna sommar

Parkavdelningen i Raseborg ansvarar för underhållet i alla stadens parkområden och Raseborgs ansvariga parkchef Maria Eriksson har reagerat på att stadens parker utsatts för extra mycket skadegörelse denna sommar.

– Graffitiklotter är ett ständigt återkommande problem, men "nergeggade" bänkar är också ganska vanligt, berättar hon.

Kvinna tittar in i kameran
Bildtext Raseborgs ansvariga parkchef Maria Eriksson säger att det inte är helt ovanligt att de hittar föremål runt bryggorna som förbipasserande kastat i.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

Orsaken till att skadegörelsen ökat just i år vet Maria Eriksson inte, men hon misstänker att det oftast bara är frågan om busstreck.

– Men det är såklart tråkigt att städa upp efter folk. Vi skulle hellre sätta vår arbetstid på annat, säger hon.

Var försiktig när du hoppar i

Även om Raseborgs parkavdelning ständigt håller de kommunala badplatserna under uppsikt påminner ansvariga parkchefen Maria Eriksson om att badgäster alltid ska vara försiktiga när de hoppar i från bryggan.

Det är inte heller en trygghet att man badat på samma ställe dagen innan. Olyckan kan ändå vara framme.

– Du kan aldrig veta vad som finns på bottnen. Ibland kan någon förbipasserande ha kastat i någon farlig eller vasst föremål, men till exempel stockar kan också färdas med strömmar. Även om du badat på samma ställe dagen ska man vara försiktig nästa dag, säger hon.

Diskussion om artikeln