Hoppa till huvudinnehåll

Sport

F1-säsongen går in i hektiskt skede efter sommaruppehållet – Bottas hoppfull trots formdipp i juli: "Vi kan blanda oss i poängkampen"

Valtteri Bottas med solhatt på huvudet.
Bildtext Bottas är tillbaka på jobbet efter sommaruppehållet.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Nio race på tretton veckor. Det är den verklighet F1-förarna nu kliver in i efter sommaruppehållet. Det blir utmanade för alla, säger Alfa Romeos stallchef Fred Vasseur.

F1-cirkusen har nu landat i Belgien. På söndag är det omstart i serien och då avgörs säsongens 14:e tävling på klassiska Spa-Francorchamps.

Det blir också starten på en intensiv period. Först blir det tre race under tre raka helger och fram till mitten av november ska nio tävlingar köras på tretton veckor.

– Vi är tillbaka utvilade och motiverade att ta oss an de här tre tävlingarna och resten av säsongen. Nio lopp på tretton veckor kommer att vara utmanade för alla, men vi vill avsluta det vi har påbörjat, säger Alfa Romeos stallchef Fred Vasseur på stallets webbplats.

Innan sommaruppehållet hade stallet en rejäl formdipp i juli. Stallet blev utan poäng i fyra raka tävlingar. Valtteri Bottas nådde som bäst en elfte plats i Österrike.

– Juli var tuff men vi har ett gott humör och tillvägagångssättet är det samma. Vi är fast beslutna att vända på steken och ta oss tillbaka till mittfältet där vi hör hemma och knipa viktiga mästerskapspoäng, säger Vasseur.

Valtteri Bottas kör i Ungern.
Bildtext Bottas har missat poäng i fyra raka tävlingar.
Bild: IMAGO/Beautiful Sports/ All Over Press

Gäller att ta chansen om vädret inverkar

Valtteri Bottas har spenderat några dagar i Finland under uppehållet men han har inte legat på latsidan. Det har varit mycket idrott i form av bland annat duathlon.

– Nu är det dags att börja tävla igen och jag är väldigt motiverad, säger han.

Bottas har gjort några riktigt bra tävlingar i Belgien under årens lopp. 2014 slutade han trea i en Williams och med Mercedes blev det två pallplaceringar.

Förra året regnade Belgiens GP bort och förarna kunde bara köra några varv bakom säkerhetsbilen. Även den här helgen finns det en stor risk för regn.

– Tävlingar i Belgien är ofta oförutsägbara och allt hänger på att vi gör vårt jobb rätt och tar chansen som tävlingen eller vädret kan bjuda på. Vi kan blanda oss i poängkampen och det skulle vara ett bra sätt att sparka igång den här trippeln på, säger han.

Verstappen gillar ombyggda banan

Som det ser ut nu går Max Verstappen mot sin andra VM-titel. Han leder serien med 80 poäng före Charles Leclerc.

– Det här är min favoritbana så jag ser fram emot tävlingen. Det kan bli regn under helgen så det kommer att göra allt lite svårare. Vi som stall gillar ändå utmaningar, säger han till AFP.

Spa-Francorschamps har byggts om en aning inför årets race. Bland annat har man lagt in nytt underlag vid flera kurvor.

– Det har gjort banan liter mer gammaldags med sandfållor. Det tycker jag är en bra idé, säger Verstappen.

Diskussion om artikeln