Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Serieinkräktare döms till fängelse – bröt sig in i bilar i Raseborg

Närbild på polisskylt med blåljusen på i en polisbil.
Bild: Timo Nykyri / Yle

En medelålders man döms till fängelse i 45 dagar för att ha stulit värdeföremål från bilar och snattat från butiker.

Mannen misstänktes för tre fall av inbrott i bilar men dömdes endast för två av dem.

Det var i augusti år 2020 som någon bröt sig in i en parkerad bil i Pojo. En dyrbar väska, en telefon, kontanter och ett läppstift försvann ur bilen. I inbrottet krossades en sidoruta och ena spegeln på bilen.

Bilägaren fotograferade insekter i närheten och hann därmed även ta en bild på inbrottstjuven.

Fotografiet visar en man bakifrån och i profil. Trots att personen är lik den misstänkta gärningsmannen anser tingsrätten att det inte går att bevisa att det än han. Mannens dna hittades även på en cykel i närheten men inte heller det räckte som bevis.

Dömdes för inbrott i bil i Karis

Mannen döms däremot för att ha gjort inbrott i en parkerad bil i Karis centrum i oktober samma år. Mannen krossade en ruta på bilen med en sten. Enligt ägaren ska mannen ha stulit bland annat över 3 000 euro i kontanter, en telefon och en blodtrycksmätare.

Enligt tingsrätten går det ändå inte att bevisa och därför döms mannen inte att ersätta offret för stöldgodset. Däremot har mannen erkänt sig skyldig till inbrottet.

Mannen gjorde även ett inbrottsförsök i februari i fjol i en lastbil genom att bryta sig in i förarhytten. Försöket avbröts ändå av att mannen upptäckte ett en person sov i hytten.

I juli i fjol stal samma man hörlurar från en affär i Lojo.

Han gjorde sig även skyldig till snatteri och försök till snatteri i en affär i Esbo. Mannen försökte bland annat stjäla en dyrbar jacka som förstördes vid stöldförsöket.

Mannen har gjort sig skyldig till stölder vid upprepade tillfällen under de senaste tio åren och dömdes nyligen till fängelse för andra brott. Hans brottshistoria motiverar enligt tingsrätten ett grövre straff och därför döms mannen till fängelse.

Mannen döms också för innehav av en liten mängd narkotika.