Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Föreningen Kaippari i Karis får nationellt mentalvårdspris

Uppdaterad 26.08.2022 14:49.
två personer håller i ett pris
Bildtext Kaipparis ordförande Sepi Sundman och verksamhetsledare Marjo Kaartinen tar emot priset.
Bild: Peltoniemi photography

Föreningen Kaippari får pris för sitt jobb med rehabiliterande mentalvård.

Centralförbundet för Mental Hälsa ger priset "Vuoden Pomppu 2022" till Karisföreningen.

Kaippari håller till i samma hus som Bio Pallas. Där har föreningen sin lokal där det går att läsa tidningar, bekanta sig med det lilla biblioteket, använda dator och göra handarbeten. Det finns också kaffe förstås och bakelser.

I fjol somras skapade föreningen en trädgård framför sin lokal, som alla Karisbor kunde besöka.

"Oasen har tagits emot som ett gemensamt ställe att umgås på och den har hittat sin användning också på veckosluten, när föreningens lokal varit stängd. Folk som bor nära har på eget initiativ skött och vattnat växterna", berättar Kaipparis verksamhetsansvariga Marjo Kaartinen i ett pressmeddelande.

Får pris för innovativ och aktiv verksamhet

Prismotiveringarna är att Kaipparis verksamhet varit mångsidig och aktiv. De har hittat samarbetspartners och sin plats i det omgivande samhället. Vem som helst kan delta i verksamheten med låg tröskel.

Trädgården som föreningen skapade 2021 anlades av föreningens medlemmar och frivilliga i samarbete med företag som sponsorerade projektet.

Föreningen Kaippari ordnar rehabiliterande arbetsverksamhet för långtidsarbetslösa, arbetspraktik bland annat för invandrare som studerar vid yrkesinstitutet i närheten och olika hobbygrupper som är öppna för alla.

26.8 kl 14.50: Artikeln uppdaterades med en färsk bild från dagens prisceremoni.

Diskussion om artikeln