Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pangstart på andra kvalrundan – Lauri Markkanen briljerade och ledde Finland till seger mot Israel

Uppdaterad 25.08.2022 20:53.
Lauri Markkanen med bollen.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Insatserna var höga då Finland inledde den andra kvalrundan till basket-VM – och laget stod pall för trycket. Det blev seger över Israel och vägen mot VM ligger öppen.

Finland tog fem segrar i den första kvalrundan till VM och det gav laget ett utmärkt utgångsläge till nästa fas.

I den nya kvalgruppen har laget med sig sina segrar och är ett topplag då man nu i tur och ordning ställs mot Israel, Estland och Tyskland i dubbelmöten.

Först ut var en av gruppens huvudmotståndare Israel och Finland fortsatte där man avslutade i första rundan – med att vinna. Det blev 79–73 på hemmaplan inför 11 554 åskådare i Tammerfors.

– Det var en kämpaseger. Det var en otrolig stämning och publiken hjälpte oss, säger Markkanen enligt förbundet efter matchen.

Lauri Markkanen visade sin storhet i matchen. Han ledde laget i poängväg med 28 pinnar och tog flera viktiga returer både i offensiven och defensiven.

Spännande avslutning

Finland skaffade sig en fördel i den andra kvarten då laget gick upp en tiopoängsledning. Den växte sedan till tretton poäng direkt efter pausen.

Israel lyckades ändå komma tillbaka och inför den sista tian ledde Finland bara med två poäng 58–56.

Det blev också spännande på slutet. Då en och en halv minut återstod var Finlands ledning bara en poäng men några viktiga poäng av Markkanen gav Finland det avgörande försprånget.

– Vi visade ännu en gång att vi efter en sämre period kan tag i matchen, spela tillsammans och fixa segern, säger Markkanen.

Finland spelar nästa kvalmatch på söndag på bortaplan mot Estland.

Resultat:

Finland–Israel 79–73 (47–37)

Diskussion om artikeln