Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Turkiets Natoförhandlare i Finland i dag – Utrikesministeriet förteget om alla detaljer

Natos och Turkiets flaggor bredvid varandra.
Bildtext En turkisk delegation anländer till Finland i dag för att fortsätta Natoförhandlingarna med Finland och Sverige.
Bild: Benoit Doppagne / EPA

Turkiet tros ta med sig en namnlista på personer som landet vill att ska överlämnas till Turkiet. Finland och Sverige är förtegna om tjänstemannamötets innehåll på förhand.

En turkisk delegation anländer till Finland i dag för att fortsätta Natoförhandlingarna med Finland och Sverige. Värdlandet Finland är förteget om både mötesplatsen och tidtabellen.

Jukka Salovaara, Utrikesministeriets statssekreterare, representerar Finland under mötet.

– Det här är en säkerhetsfråga. Om vi skulle uppge var Turkiets högtuppsatta myndigheter är och vilken tid, skulle det ge en ganska nonchalant bild av oss, säger Salovaara till Yle Uutiset.

Handlar om ett konstituerande möte

Fredagens möte är det första av sitt slag efter att Finlands, Sveriges och Turkiets utrikesministrar undertecknade ett samförståndsavtal om villkoren för ett Natomedlemskap i Madrid i juni.

Utrikesministeriet kommenterar inte mötets föredragningslista.

Turkiet kan stoppa Finland och Sverige från att bli Natomedlemmar om landet så vill. Därför måste Finland och Sverige lyssna på Turkiet och de villkor landet ställer i utbyte mot ett Natomedlemskap.

I Sverige har bland annat Aftonbladet beskrivit mötet som ett "toppmöte". Officiellt är Sverige ändå förteget om detaljerna kring mötet.

– Vi ber att ni vänder er till värdlandet Finland i frågor som gäller mötets detaljer, uppgav Sveriges utrikesministerium då Yle försökte fråga mer om mötet.

Turkiet efterlyser konkreta åtgärder

Turkiet skickar en omfattande delegation till Finland. Förutom ministeriets tjänstemän finns också representanter för Turkiets säkerhetsorgan med på flygplanet.

Turkiet har upprepade gånger krävt att i synnerhet Sverige ska överlämna kurder, som Turkiet definierar som terrorister, till Turkiet.

En del av Turkiets krav på personer gäller också följare till den religiösa ledaren Fethullah Gülen som Turkiet anklagar för kuppförsöket som skedde år 2016.

Inför mötet har tidningen Yeni Safak, som står nära Turkiets regering, rapporterat att Turkiet under mötet i Helsingfors tänker upprepa sitt krav på att Sverige och Finland ska överlämna personer som Turkiet anser vara terrorister.

Webbversionens artikelrubrik har formulerats slagkraftigt: "Ni ska överlämna de här terroristerna".

Efter dagens möte ordnas ingen presskonferens. Utrikesministeriet i Finland har lovat att informera om mötet under fredagseftermiddagen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Turkin Nato-neuvottelijat tänään Suomessa – Ulkoministeriö vaikenee kaikista yksityiskohdista" skriven av Pirjo Auvinen, Tom Kankkonen och Pauli Lahti. Översättningen gjordes av Saga Mannila.