Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elisa Markula blir VR Groups nya vd

Från 2022
Uppdaterad 26.08.2022 16:45.

VR Group har valt Elisa Markula till ny vd. Den tidigare vd:n Lauri Sipponen sades upp i våras.

Elisa Markula är ekonomie magister och hon har tidigare jobbat som vd för bolagen Oriola och Tikkurila. Hon har också varit vd för Paulig Groups kaffedivision.

Markula tillträder som vd för VR Group den 30 augusti.

Under rekryteringsprocessen satt Topi Simola, chef för VR:s passagerartrafik, temporärt på vd-posten. Enligt VR Group återgår han nu till sina tidigare arbetsuppgifter.

"Har en bred erfarenhet"

Styrelseordförande Kjell Forsén säger i ett pressmeddelande att han är mycket nöjd med vd-valet.

"Elisa [Markula] har en bred erfarenhet av konsument- och företagsverksamhet i Finland och även internationellt, i synnerhet i Sverige. Hon har lett olika företagsverksamheter med ett inspirerande och människonära grepp och goda resultat", säger Forsén.

I en kommentar till Svenska Yle säger Forsén att Markulas goda språkkunskaper och gedigna erfarenhet som vd, inklusive utomlands, påverkade rekryteringen.

"Sverigebiten är viktig"

Kjell Forsén tittar mot kameran.
Bildtext VR:s styrelseordförande Kjell Forsén konstaterar att goda språkkunskaper är viktiga bland annat på grund av att VR Group har vuxit västerut. Arkivbild.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Enligt Forsén hör bortfallet från den avbrutna Rysslandstrafiken, utveckling av passagerartrafiken och digitaliseringen till det som bolagets nya vd ska ta itu med.

– VR gjorde ju ett stort företagsköp i Sverige i somras, så att en tredjedel av VR:s verksamhet är ju i dag i Sverige, påpekar han.

Nyförvärvet Arriva i Sverige är viktig för VR Group.

– Sverigebiten är mycket stor och viktig och där gäller det ju att få verksamheten i Sverige att bli en del av VR och [få] personalen att känna att de hör till VR och att alla går åt samma håll, säger Forsén.

"Växande bransch"

Elisa Markula säger att hon ser fram emot att börja jobba för VR Group.

"Spår- och kollektivtrafiken är en växande bransch, som är mer hållbar än andra trafikformer", säger hon enligt bolagets pressmeddelande.

VR Group sade upp sin tidigare vd, Lauri Sipponen, i april. Han hann endast vara vd i åtta månader.

Artikeln uppdaterades kl. 12.16 med kommentarer av VR:s styrelseordförande.