Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tölö får underjordisk parkering

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2015 16:17.
Tölö torg
Bildtext Nu lovas det lättnad för dem som brukar parkera vid Tölö torg. En ny underjordisk parkering byggs under hotellen vid Mannerheimvägen.

För dem som bor vid Tölö torg i Helsingfors och brukar cirkla kring kvarteret i jakt på en parkeringsplats lovas det lättnad våren 2019. 800 bilar ska få plats i den nya parkeringen.

Byggandet av en parkeringshall med plats för 800 bilar vid Tölö torg kan inledas inom några dagar. Projektet genomförs med privata medel och garaget ska stå klart 2019.

Garaget kommer att byggas på tomten mellan Mannerheimvägen och Tölögatan under hotellen Crowne Plaza och Scandic Park.

Helsingfors stad och bolaget Töölönkadun Pysäköintilaitos har på måndagen undertecknat ett projektavtal, som gör det möjligt att inleda byggandet inom några dagar.

Stort intresse

Tölö har ett skriande behov av parkeringsplatser. De som bor vid Tölö torg får ofta lämna bilen ett kvarter från hemmet, eftersom det inte går att hitta parkeringsplats på närmare håll.

- Intresset för parkeringshallen har varit enormt. Det är många som tagit kontakt och frågat vad det kostar. De exakta priserna utarbetas fortfarande. Men vi kommer att hyra ut parkeringsplatser per timme, och med månads- och årskontrakt, säger Juha Salomäki på Töölönkadun pysäköintilaitos.

Ingång från Tölögatan

Ingången till den nya underjordiska parkeringen kommer att finnas mellan hotellen. Bilarna kör in från Tölögatan 23, ungefär där den så kallade Finnairs ramp fanns förr. Ingångar för fotgängare byggs mellan hotellen, på Dunckergatan och i samband med ingångsrampen på Tölögatan.

- Tölö parkeringshall kommer att ha 800 bilplatser i tre våningar. 30 bilplatser reserveras för rörelseförhindrade personer, säger vd Juha Salomäki på Töölönkadun Pysäköintilaitos.

Den underjordiska parkeringen byggs helt och hållet med privata medel.

- Byggnadskostnaderna är drygt 30 miljoner euro om man inte räknar med mervärdesskatten. Helhetskostnader är närmare 50 miljoner euro, säger vd Juha Salomäki.

Översatt och omarbetat av Yle/Jukka Sinervä

Kl. 16:17 Tölögatan 33 ändrat Tölögatan 23.