Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiensk valkampanj i sommarhettan verkar leda högern tillbaka till makten

Giorgia Meloni talar inför publik vid ett valmöte.
Bildtext Ytterhögerpartiet Italiens bröder är störst i mätningarna och partiledaren Giorgia Meloni har rest land och rike runt i somras för att öka partiets stöd ytterligare.
Bild: Christin Sandberg / Yle

En allt kärvare ekonomi och ett hårdare samhällsklimat då Italien går till val i september. Vinnaren kommer att ha mycket att leva upp till för att reda ut landets problem.

För första gången i efterkrigstid ska italienarna gå till val i september. Därför pågår en sällsynt och intensiv valkampanj under italienarnas stora semestermånad augusti, som annars domineras av hetta, torka och för en del ljumma havsbad och sena middagar.

Detta efter att regeringen ledd av Mario Draghi fallit.

Det var inte mer än 18 månader sedan Draghi, "Super Mario", den tidigare chefen för Europeiska centralbanken, ringdes in för att styra Italien igenom krisen och förvalta det tresiffriga miljardbelopp som var på väg in från EU i form av pandemistöd.

Då backade alla upp Draghi i nationell enighet.

Mario Draghi omringad av andra politiker i Italiens parlament.
Bildtext Mario Draghi handplockades av president Sergio Mattarella att leda Italien genom coronakrisens efterdyningar. Hans koalitionsregering höll i 18 månader.
Bild: Fabio Frustaci/EPA-EFE/All Over Press

Men det fragmentiserade politiska landskapet blev honom övermäktigt och han klarade inte att hålla ihop det.

Så när en majoritet av deputeradekammaren i juli inte längre ställde sig bakom hans föreslagna politik för hur EU-pengarna skulle användas tvingades han att avgå.

Tuffare ekonomiskt, samhällsklimatet hårdnar

Den situation han lämnar präglas av ekonomiska problem, många människor som har svårt att få inkomsterna att räcka till och starka nationalistiska strömningar som kan sammanfattas med ”italienarna först”.

Situationen var svår redan innan pandemin slog till, men med den, kriget i Ukraina och den höga inflationstakten har allt fler italienare fått det tufft och samhällsklimatet har hårdnat.

Detta är de italienska politikerna väl medvetna om. Och kanske är det också en av anledningarna till att en nationalist och ytterhögerkandidat, vars parti har rötter i fascismen, just nu ser ut att bli Italiens nästa premiärminister.

Giorgia Melonis parti Italiens bröder är nämligen just nu största parti i den högerkoalition som leder opinionsmätningarna. I samma allians ingår Matteo Salvinis främlingsfientliga parti Lega och Silvio Berlusconis Forza Italia.

Högern på väg tillbaka till makten

Färska siffror som presenterades onsdag 17 augusti av Institutet Cattaneo visar att koalitionen ledd av Meloni skulle kunna få majoritet i båda kamrarna i parlamentet.

Italiens bröders partiledare Giorgia Meloni talar på scenen vid ett valmöte.
Bildtext Giorgia Meloni tros bli Italiens första kvinnliga premiärminister.
Bild: Christin Sandberg / Yle

Melonis rival är Legas partiledare Salvini. Inför valet 2018 befann han sig i en liknande position som Meloni gör nu, och reste då runt och fyllde sina sociala medier med selfies från valmöten och fester från olika stränder.

Tiden som följde efter det blev dock en rejäl flopp i Salvinis politiska liv. Meloni gör inte samma misstag.

Det politiska alternativet på vänsterkanten är en centervänster-koalition. Den har dock inte alls lyckats bilda en bred front och positionera sig som ett starkt alternativ.

Motståndet fragmenterat

Det största partiet Demokratiska partiet försökte bilda koalition med partiet Azione (“Handling”), men den bröt samman inom mindre än en vecka.

Femstjärnerörelsen som blev störst parti i valet 2018 har brutit samman och förlorat tre fjärdedelar av sitt stöd. De vill inte heller ingå i en koalition med centervänstern lett av det Demokratiska partiet.

Viiden tähden liikkeen johtaja Giuseppe Conte.
Bildtext Under Giuseppe Conte har Femstjärnerörelsen splittrats och tappat massiva mängder väljare.
Bild: Massimo Percossi / EPA

EU och investerarna oroar sig för att få en ytterhögerregering vid makten i Italien, eftersom de menar att det skulle undergräva förtroendet för Italien som en del av den internationella gemenskapen och urholka Italiens internationella åtaganden.

Anklagelser, som avfärdas av Meloni.

Nu gör hon, tillsammans med övriga politiska partier, allt för att få lite av de semesterfirande italienarnas uppmärksamhet. Samt försöka vinna röster från de miljontals i befolkningen som inte har råd att resa någonstans.

Det parti som vinner kommer att ha mycket att leva upp till inför sina egna väljare.