Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu reser vi finländare nästan lika mycket som före pandemin – se varifrån turisterna kommer till Finland

Från 2022
Uppdaterad 29.08.2022 09:43.
En kvinna tittar på en flygtavla på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext 1,6 miljoner resenärer åkte via finländska flygplatser i juli. Det är ändå färre än före pandemin.
Bild: Matti Myller / Yle

Resebranschen har länge präglats av pandemin och nu också av kriget i Ukraina. I juli åkte ett rekordantal människor via flygplatser i Finland sedan pandemin började.

I juli var det 1,6 miljoner resenärer som åkte via flygplatser i Finland, enligt statistikcentralen. Trots att antalet resenärer var störst sedan pandemin, så kom det inte upp till samma nivå som före pandemin år 2019.

– Många finländare reser just nu utomlands, eftersom det inte var möjligt på samma sätt under pandemin, säger Timo Lappi, verkställande direktör för Turism- och restaurangförbundet Mara.

Flest turister till Finland kom från Sverige, Tyskland och USA. Men tre andra viktiga turistgrupper har nästan helt fallit bort – det på grund av kriget i Ukraina.

– Vi har inte turister från Ryssland, Kina och Japan. De utgör nästan 30 procent av hela Finlands turism och är otroligt viktiga för oss, säger Lappi.

Graf som visar från vilka länder flest turister kom 2022
Bildtext Graf: Malin Ekholm / Yle

Det krävs mycket jobb för att turistbranschen ska återhämta sig, menar Lappi.

Utländska turisters övernattningar ökade tredubbelt i jämförelse med juli förra året. Andelen var ändå inte på samma nivå som före pandemin, enligt Statistikcentralen.

– Naturligtvis behövs utländsk turism och bland annat nya flygrutter till Finland från USA och Indien möjliggör turism från nya områden, säger Lappi.

Mindre inhemsk turism än i fjol

Antalet inhemska övernattningar minskade i juli med 16 procent i jämförelse med juli förra året.

När man jämför svenskspråkiga landskap har Egentliga Finland och Österbotten fler övernattningar nu än före pandemin.

– Här i skärgården gick det egentligen bättre för oss under covid, om man får säga så. Det var många som hittade skärgården och naturen, säger Benjamin Donner, turismchef i Pargas.

Inkvarteringsstatistiken är ändå lite missledande, säger han, eftersom många små företag inte alltid tas i beaktande.

Graf som visar antalet övernattningar i Nyland, Egentliga Finland och Österbotten Juli 2018-2022
Bildtext Graf: Malin Ekholm / Yle

Trots att antalet inhemska övernattningar minskade i juli, tror Timo Lappi att den inhemska turismen är här för att stanna.

– Jag tror på lång sikt att finländare kommer fortsätta resa inom landet. Det finns mycket att se här och dessutom är det mer miljövänligt.

Klimatförändringen leder till att många ser över sina resvanor. Dessutom har förhöjda levnadskostnader påverkat viljan att resa. Lappi gissar att bland annat förhöjda bostadsräntor kommer påverka unga människors möjligheter att resa.

Graf som visar skillnaden i antal övernattningar per region mellan 2019 och 2022
Bildtext Graf: Malin Ekholm / Yle