Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas ekonomi är i balans, men vårdreformen oroar – ”Särskilt oroade är vi för kostnadsutvecklingen i välfärdsområdena och hur den påverkar kommunerna”

Uppdaterad 26.08.2022 13:37.
Förtroendevalda i Pargas samtalar på café.
Bildtext Under torsdagens diskussionskväll i Nagu var främst tjänstemän och förtroendevalda på plats, men staden hoppas att flera ortsbor tar chansen och diskuterar med dem i framtiden.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Ekonomin i Pargas ser för tillfället god ut och staden ser ut att landa på ett plusresultat. Vårdreformen innebär ändå stora förändringar i stadens ekonomi.

– I år har vi en ekonomi i balans, till exempel skatternas utveckling har varit bättre än vad vi hade förväntat oss. Vi väntar oss mera skatteinkomster i år. Även prognoserna för de följande åren ser bra ut, säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén.

Exakt var Pargas ekonomi landar är än för tidigt att säga, men det är klart att staden kommer att göra ett plusresultat. Innan staden gör några förändringar i budgeten, vill de ännu vänta på de slutliga skatteprognoserna.

– Även om det känns att vi nu har ett spelrum, så tror jag också att det kommer att finnas utmaningar. Även om vi har driften i balans så har vi ju också stora investeringar, som det kreativa lärcentret, säger Nygrén.

Det kreativa lärcentret framskrider helt enligt planerna och budgeten ser ut att hålla.

Pargas stadsdirektör Patrik Nygren i gästhamnen i Nagu.
Bildtext Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén är glad över att stadens ekonomi ser ut att vara i balans.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Lättare att uppskatta kostnader efter vårdreformen

En stor förändring inför nästa år är förstås vårdreformen, då ansvarsområdet för social- och hälsovården går över till välfärdsområdet. För Pargas del innebär det att statsandelarna minskar från 35 miljoner till 9 miljoner. Men samtidigt som inkomsterna minskar, minskar också utgifterna.

Nygrén tror att reformen leder till att det blir lättare att uppskatta stadens kostnader.

– Det har under åren varit ett stort kostnadstryck på social- och hälsovården och det har också funnits områden som till exempel specialsjukvården, som vi själva inte har kunnat påverka så mycket. Det här betyder att en viss osäkerhet försvinner, säger Nygrén.

Orosmoln finns

För Pargas del ser det alltså ganska positivt ut de kommande åren. Men orosmoln finns ändå med tanke hela den offentliga ekonomin i Finland.

– Särskilt oroade är vi för kostnadsutvecklingen i välfärdsområdena, för att det här kan ha indirekta följder på lång sikt för det utrymme som staten har att finansiera kommunerna, säger Nygrén.

Även hos de förtroendevalda finns det en oro över vilka följder vårdreformen har för invånarna.

– Jag är jätteorolig, speciellt för vår äldreomsorg. Det är oroväckande om vi måste flytta vår äldre befolkning, så innan vårdreformen borde vi trygga äldreomsorgsplatserna. Visst är det bra att kunna bo hemma så länge som möjligt, men det är inte alltid möjligt i praktiken, säger SDP:s Mikaela Luoma.

Mörkhårig kvinna i ett café.
Bildtext Mikaela Luoma tycker det är viktigt att de förtroendevalda är ute bland invånarna.
Bild: Carmela Johansson / Yle

"Jätteviktigt att tala med invånarna och besöka arbetsplatser"

Stadens ekonomi presenterades för de förtroendevalda på ett budgetseminarium i Nagu under torsdagen. Efter seminariet ordnades en diskussionskväll för ortsborna i Nagu gästhamn. Särskilt många Nagubor fanns inte på plats under kvällen, men staden har planer på att ordna liknande träffar igen.

– Vi kommer allt mera att ha den här typen av tillställningar. Vi försöker umgås med lokalbefolkningen och lyssna på vad det finns för tankar och önskemål i de olika kommundelarna, i det här fallet i Nagu, säger Nygrén.

– Det är jätteviktigt att träffa invånarna och besöka arbetsplatser. Vi borde göra det mera, men vi borde kanske blir bättre på att meddela om att vi är på väg på förhand, säger Luoma.

Även Samlingspartiets Maria Sainio hade hoppats på att träffa flera Nagubor, men hon är mycket tacksam över dagens budgetseminarium.

– Vi borde synas i alla kommuner med jämna mellanrum, det skulle ha varit kiva om det varit lite mera folk här. Men det har varit en bra dag och jag har lärt mig väldigt mycket nytt om stadens ekonomi, som förklarades så att även någon som är ny i fullmäktige förstår, säger Sainio.

Ljushårig kvinna framför en cafébyggnad.
Bildtext Maria Sainio vill gärna jobba för barn och unga i staden.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Pargas budgetseminarium i Nagu diskuterade bland annat förändringarna kring välfärdsområdena

7:40