Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

När barnen flyttar hemifrån: Kalas, katastrof eller någonting mittemellan? Berätta för oss!

En bild av ett tomt fågelbo
Bildtext Så var det bara vi två igen.

Så kom den dagen när det var dags för fågelungarna att lämna boet. Infinner sig en känsla av frihet som möjliggör tid för varandra och för sig själv? Eller växer sig både saknaden och ensamheten allt större?

Den libanesisk-amerikanska poeten Kahlil Gibran skrev i sitt berömda verk Profeten så här om barn:

Era barn är inte era barn.

De är söner och döttrar av livets längtan efter sig själv.

De kommer genom er men är inte från er.

Och fastän de lever hos er, tillhör de er ändå inte.

Ni är de bågar, från vilka era barn skickas ut som levande pilar.

Förr eller senare kommer dagen när pilarna ska träffa nya mål. Men hur ska man som förälder förhålla sig till den nya verkligheten och hur kändes det för dig den dagen när bågen spändes?

Onsdagen den 31.8 är temat i Yle Vegas familjekväll när barnen flyttar hemifrån.

Kände du av det som på engelska kallas för empty nest syndrome, alltså en stor känsla av saknad och ensamhet? Eller var det riktigt skönt att äntligen få tid att resa, umgås med partnern och tid för sig själv?

Eller är det så att barnen inte alls vill flytta ut? Istället fick ni göra ert yttersta för att de skulle skapa sin egen identitet på en ny adress.

Hur förändrades parrelationen när ni nu var ensamma för första gången på tiotals år? Eller om du är ensamstående, tog du aktivare tag i att hitta en ny nu när det fanns både tid och plats för att odla relationer?

Familjeterapeuten Heikki Kurkiala diskuterar dina familjefrågor

För att ventilera situationen när barnen flyttar hemifrån har vi igen bjudit in familje- och psykoterapeut Heikki Kurkiala till Yle Vegas familjekväll. Han ska tillsammans med programledare Magnus Hansén fundera på dina frågor och funderingar om allt mellan frihet och sorgearbete när boet blir tomt.

Heikki Kurkiala.
Bildtext Psykoterapeut Heikki Kurkiala gästar studion och diskutera dina erarenheter.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Skriv in och berätta om dina erfarenheter av av att barnen flyttar ut i formuläret nedan. Din kommentar kan komma att läsas upp i familjekvällen onsdag 31.8 men du är givetvis helt anonym då du skriver till oss.

Fyll i formuläret.