Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK ställs mot AS Roma i Europa League – uteslutet att matchen skulle spelas på Olympiastadion: "Tölö fotbollsstadion är vårt hem"

Uppdaterad 26.08.2022 17:33.
Collage på bilder där HJK firar mål och AS Romas chefstränare José Mourinho.
Bildtext "The Special One" kommer till Helsingfors.
Bild: All Over Press

Det fanns bara tuffa lag i lottningsskålarna – nu får HJK ladda för att möta bland annat den italienska storklubben AS Roma. Det innebär att José Mourinho kommer till Helsingfors.

AS Roma, PFC Ludogorets och Real Betis.

Där HJK:s motståndare i Europa League-gruppspelsfasen. Lottningen ägde rum på fredagen och de regerande finska mästarna hittades i den fjärde seedningskorgen.

AS Roma, som lotsas av kulttränaren José Mourinho, vann senaste Conference League. Bulgariska Ludogorets är i sin tur ett bekant klubbnamn i Europasammanhang – de har spelat i gruppspelsfasen tio år på raken och avancerade till sextondelsfinal för tre år sedan.

Real Betis slutade femma i La Liga förra säsongen.

"Fanns inga lätta grupper"

Väntevärdet är med andra ord att HJK ska åka ut efter sex spelade matcher. Ska man då säga att HJK hade tur eller otur i lottningen? Ingendera, säger åtminstone "Klubi"-tränaren Toni Koskela.

– Där finns nog inget som man kan kalla en lätt grupp, alla lag är tuffa på den här nivån, säger Koskela till Yle Urheilu.

Att få möta framför allt Mourinho är något Koskela ser fram emot.

– Han har några bucklor i prisskåpet. Det är ju självklart en legendar vi pratar om. Det kommer att bli otroliga matcher, säger Koskela.

Mourinho hoppas undvika konstgräs

José Mourinho tog själv ställning till lottningen i samband med en presskonferens före Romas möte mot Juventus i morgon. "Mou" medger att han inte har blykoll på HJK, men lyfter fram att andra nordiska lag gått framåt den senaste tiden.

Och kommer också med ett önskemål:

– Jag hoppas vi inte spelar i november, då de spelar på konstgräs.

– Men det kommer att bli fantastiskt att få spela i Finland, säger han ändå.

"Inga matcher kommer att flyttas någon annanstans"

Trots att åtminstone en av motståndarna alldeles garanterat kommer att locka en enorm publik i Helsingfors kommer matchen inte att spelas på Olympiastadion.

HJK meddelade redan i god tid före lottningen att man kommer att spela samtliga hemmamatcher på Tölö fotbollsstadion – oavsett vem som skulle stå för motståndet.

– Det är vårt hem och inga matcher kommer att flyttas någon annanstans, vem vi än möter i Europa League, skrev klubben på Twitter.

Matchdatumen klarnar senast på lördag förmiddag och biljetterna kommer till salu på måndag, meddelar HJK.

Artikeln uppdaterad kl. 17.33 med kommentarer av Mourinho.

Diskussion om artikeln