Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland, Sverige och Turkiet diskuterade samarbete under möte i Vanda – "Mycket konstruktivt att tala om säkerhetsfrågor", säger chefsförhandlare

Uppdaterad 26.08.2022 17:38.
Förhandling mellan Finlands, Sveriges och Turkiets tjänstemän på Königstedt gård fredagen den 26 augusti 2022.
Bildtext Förhandlingar mellan Finland, Sverige och Turkiet på Königstedts herrgård 26.8.2022.
Bild: Kimmo Räisänen / Ulkoministeriö

Representanter för Finland, Sverige och Turkiet har förhandlat om Natomedlemskap. Finland stod värd för mötet, och parterna träffades på en herrgård i Vanda.

Finland stod värd för det första mötet för Turkiets, Sveriges och Finlands så kallade gemensamma mekanism. Mötet ägde rum på fredagen på Königstedts herrgård i Vanda.

"Jättekonstruktivt"

– Vi har avslutat våra samtal, och mötet var jättekonstruktivt, säger chefsförhandlaren Jukka Salovaara.

Han ser det som mycket positivt att parterna kunde träffas.

– Vi kom ju i Madrid överens om att grunda en så kallad ständig mekanism där det talas om säkerhetsfrågor. Nu talade vi mestadels om terrorism.

Salovaara konstaterar att det var fråga om en ganska "tung" grupp från Turkiet som deltog i fredagens möte.

Tanken är att parterna nu fortsätter att träffas och det ska ske mera på expertnivå.

– Olika experter kommer att ta upp säkerhetsfrågor. Den grupp som höll möte på fredagen kommer att träffas senare i höst på nytt.

På frågan om huruvida man kan se några tecken på att Turkiet skulle vara redo att godkänna Sveriges och Finlands Natomedlemskap blev svaret lite undvikande.

– Nå, det är ett annat spår. Det beror på det turkiska parlamentet. Men det är positivt att vi kan samarbeta runt säkerhetsfrågor. Det bidrar också till en positiv stämning i Turkiet.

Natos och Turkiets flaggor bredvid varandra.
Bild: Benoit Doppagne / EPA

Möte med många olika representanter

I mötet deltog experter från de tre ländernas utrikesministerier samt från inrikes-, justitie- och försvarsministerierna. Också representanter för presidenternas och premiärministrarnas kansli samt underrättelsetjänster deltog i mötet.

Under mötet diskuterades konkreta steg på vägen mot en implementering av samförståndsavtalet mellan länderna.

Trepartsöverenskommelse undertecknades i juni

I den trepartsöverenskommelse som undertecknades i Madrid i juni enades Turkiet, Finland och Sverige om att upprätta en permanent gemensam mekanism.

Avsikten är att övervaka genomförandet av samförståndsavtalet och stärka samarbetet om gemensam säkerhet.

Det är bara Turkiet – medlem i Nato sedan 1952 – som har motsatt sig deras ansökningar och krävt utlämnande av personer som enligt Turkiet ingår i förbjudna grupper, inklusive det förbjudna Kurdistans arbetarparti (PKK) och personer som varit inblandade i en misslyckad turkisk kupp 2016.

Finlands och Sveriges kommande Natomedlemskap komplicerades då Turkiet kom med en rad olika krav för att godkänna medlemskap, bland annat utlämnande av personer till Turkiet.

Natomöte
Bildtext Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, Finlands president Sauli Niinistö, Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Sveriges utrikesminister Ann Linde efter att ha undertecknat en överenskommelse under ett Natotoppmöte den 28 juni 2022 i Madrid.
Bild: Lehtikuva

Turkiet: Sverige och Finland lovar att bekämpa terrorism

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare meddelat att Finlands och Sveriges medlemsansökningar fryses ned om inte länderna överlämnar en rad personer som Turkiet betraktar som "terrorister".

Enligt turkiska källor har Sverige och Finland nu förnyat sitt åtagande att bekämpa terrorism.

Erdogans utrikespolitiska rådgivare Ibrahim Kalin – som var en av ledarna för den turkiska delegationen – sa efter mötet att Finland och Sverige är mottagliga för Turkiets krav.

"Finland och Sverige har förnyat sitt åtagande att visa full solidaritet och samarbete med Turkiet i kampen mot alla former och manifestationer av terror", sägs det i ett uttalande från Kalins kansli.

Finlands och Sveriges Natoansökningar har redan ratificerats av USA och mer än hälften av Natos 30 medlemmar. Varje Natoansökan måste få ett enhälligt samtycke från medlemsländerna.

Källor: Utrikesministeriet, AFP