Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Strul för Bottas i F1-omstarten: Satt i garaget då bilen läckte – flyttas ner och får sällskap av Verstappen och Leclerc långt bak i startfältet på söndag

Uppdaterad 26.08.2022 19:07.
Valtteri Bottas sätter sig i formel 1-bil.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Inledningen på helgen i Belgien blev dyster för Valtteri Bottas. Stolpe ut under fredagar fortsätter – och nya delar i motorn gör att finländaren kommer att starta långt bak i fältet.

När formel 1-säsongen körde i gång efter sommarpausen fick tv-tittarna en på tok för vanlig syn. Fredagarna har inte varit Valtteri Bottas favorit under 2022 – och det var ingen förändring i Belgien.

Samtidigt som det första träningspasset pågick var Bottas kvar i garaget. Finländaren hade problem med hydrauliken i bilen och mekanikerna jobbade med bilen i depån.

I Viaplays sändning var budet att åtminstone bottenplattan strulade.

– Det läckte från bilen, men nu har vi hittat var problemet fanns. Det ska inte vara några bekymmer, säger Bottas till Viaplay.

I samband med den första träningen kom också beskedet att Bottas får lov att starta söndagens lopp på Spa långt bak på gridden.

– Vi har nya delar i motorn. Vi lär ligga långt bak i fältet vid starten, säger Bottas.

Dessutom kommer Bottas till start med en ny växellåda.

Verstappen i solklar ledning

Finländaren är inte ensam med att flyttas bakåt på grund av nya delar i motorn.

Totalt sex förare straffas av den här anledningen. Två av dem är VM-seriens tätduo Max Verstappen och Charles Leclerc.

En orsak till att framför allt de två tätstallen Red Bull och Ferrari väljer att agera inför omstarten är Spa-banan. Den är känd som en av de allra bästa för omkörningar.

Verstappen leder VM-serien med 80 poäng före Leclerc. Nio lopp återstår och just nu talar det allra mesta för att Verstappen kommer att försvara sin VM-titel i höst.

Verstappen och Leclerc var bland de snabbaste under den första träningen i Belgien. Vassast var Ferraris spanjor Carlos Sainz.

Under fredagens andra träning var Verstappen klart snabbast. Bottas var ute på banan, men var en av fältets långsammaste förare.

Under lördagen avgörs kvalet och själva loppet körs på söndag.

Diskussion om artikeln