Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsfredagen: Se hur Albin Granlund satte första målet sen 2013 och blev IFK-hjälte – Jaro rasade sista kvarten i Kotka och tappade kontakten med tätduon

Uppdaterad 26.08.2022 21:14.
IFK Mariehamn tog tung seger i Lahtis – Albin Granlund avgjorde - Spela upp på Arenan

IFK Mariehamn riskerade att hamna under kvalstrecket. Då klev Albin Granlund fram i bottenstriden, gjorde sitt första mål sedan 2013 och såg till att "Grönvitt" har lite luft neråt.

IFK Mariehamn har en tung månad bakom sig i fotbollsligan. Poängtappen har avlöst varandra, kvalstrecket har närmat sig – och en av få positiva rubriker kom tidigare i augusti då Albin Granlund förstärkte IFK-försvaret.

I brist på alternativ utomlands landade landslagsmannen på Åland.

Hans första match i den grönvita tröjan slutade med en brakförlust mot Ilves, men den här fredagskvällen i Lahtis blev raka motsatsen.

Granlund avgjorde det viktiga bottenmötet efter en knapp timmes spel med ett nickmål – en oerhört sällsynt fullträff för ytterbacken.

Under första vändan i Mariehamn gjorde Granlund inte ett enda mål. Hans senaste fullträff i en seriematch över huvud taget kom 2013.

– En utmärkt hörna och en utmärkt nick. Albin ger oss mycket och så ska det ju vara med en landslagsman. Man kan jämföra lite med hur det var i fjol när vi hade Kari Arkivuo här i FC Lahti, säger IFK Mariehamns mittback Timi Lahti till Ruutu.

2–0 på stopptid

Ovanan framför mål syntes verkligen inte då segermålet föll i Lahtis. Granlund skarvade snyggt en hörna vid främre ytan, bollen seglade in i det bortre hörnet bakom Antonio Reguero.

På alla sätt och vis ett riktigt tungt mål.

Och när Olawale Tehe tryckte in 2–0 på stopptid var den grönvita triumfen ett definitivt faktum.

– Jag kan inte komma ihåg när det har känts så här bra att vinna en match. Alla som var här visste hur betydelsefull matchen var. Det var höstkänsla över kvällen och skönt att vi vann, säger Lahti.

2–0-segern ger välkommen luft ner till just FC Lahti och kvalplatsen. Då två omgångar återstår av grundserien har IFK Mariehamn en marginal på fyra poäng till strecket.

Resten av den 20:e omgången spelas under helgen.

Jaros ledning rasade ihop

Ett steg neråt i seriesystemet spelades en minst lika tung match för tätstriden i Kotka.

Division 1-tvåan KTP hade chansen att kapa banden till trean Jaro inför hösten – Jaro behövde i sin tur verkligen en seger för att knappa in i jakten på tätduon TPS och KTP.

När Joni Remesaho rundade KTP-målvakten och prickade in 1–0 till Jaro efter en dryg timme såg det positivt ut för gästerna. Tio minuter senare sov backlinjen vid kvitteringen.

Vid insparkar är inte offsideregeln i kraft, men Jaros försvar trodde ändå att Miguel Angel Junco Martinez stod i offside. KTP-anfallaren fick bollen bakom backlinjen, avancerade och satte 1–1 i ena hörnet.

Och besvikelsen i Jaro blev total på stopptid. Rudinilson Silva skickade in 2–1 från nära håll på en hörna och såg till att Jaros avstånd till TPS och KTP bara växer.

Jaro har elva poäng till nya serieledaren KTP och tio poäng till tvåan TPS efter kvällens förlust.

Med så många poäng upp till de två kan Jaro nog åtminstone glömma direktplatsen till fotbollsligan. Tack vare ett nytt system för att vaska fram laget som får kvala till ligan lever den chansen däremot vidare ett tag till.

Videobilder från Ruutu.

Artikeln uppdaterad klockan 21.14 med ändringar i hur kvalmekanismen i division 1 ser ut i år.

Fotboll

Fotbollsligan:

FC Lahti–IFK Mariehamn 0–1 (0–0)
57' Albin Granlund 0–1
90+4' Olawale Tehe 0–2

Publik: 1603.

Division 1:

KTP–Jaro 2–1 (0–0)
66' Joni Remesaho 0–1
77' Miguel Angel Junco Martinez 1–1
90+3' Rudinilson Silva 2–1

Publik: 2315.

JäPS–PK-35 3–0 (1–0)
14' Aleksi Ristola 1–0
76' Hedi Khayat 2–0
84' Olli Valto 3–0

Publik: 1152.