Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvita EM-stjärnorna var slitna och tama i Diamond League – Wilma Murto efter sin tredjeplats: "Hade varit nöjd med det här för två veckor sen"

Wilma Murto hoppar stav i Diamond League.
Bildtext Wilma Murto hoppade 460 i Lausanne.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De finska EM-medaljörerna mäktade inte med nya stordåd i Diamond League. Friidrottsgalan i Lausanne blev ingen blåvit succékväll – både Wilma Murto och Lassi Etelätalo klagade på sliten kropp.

Fyra blåvita EM-friidrottare fick startplats i fredagens Diamond League-gala i Lausanne. Ingen av dem fick till någon fullträff.

För Wilma Murto har det varit intensiva dagar sedan stavfinalen i EM. Efter München väntade en inbjudningstävling i Tyskland i tisdags och i kväll hoppade hon på nytt.

Och efter den makalösa guldkvällen medger Murto att en tredjeplats och 460 som slutresultat inte gör henne supernöjd.

– För två veckor sedan hade jag varit nöjd med det här, men nu hade jag hoppats på ännu mer. Förhoppningsvis finns det mer att krama ur kroppen den här säsongen, säger Murto i C Mores sändning.

Murto ledde tävlingen efter att ha tagit 460 i sitt första försök, men sedan fanns inte krafterna för att ta sig över 470. Den höjden tog vinnaren Tina Sutej och tvåan Nina Kennedy.

– Det är alltid roligt att vara med i den här typen av tävlingar, men det har varit en liten utmaning. Jag är lite trött efter alla resor, säger Murto.

I EM-finalen höjde Murto sitt finska rekord till 485. Tanken är att Murto tävlar på finsk mark under landskampen mot Sverige i Helsingfors nästa helg.

Etelätalo var sliten

I herrspjut kom både Lassi Etelätalo och Toni Keränen till start. Störst förhoppningar fanns på EM-trean Etelätalo, men han hade också svårt att få i gång kroppen efter mästerskapet i München.

– Det har inte gått många dagar sedan EM och kroppen är sliten. Det tog länge att komma i gång, men till slut fick jag åtminstone spjutet över åttio meter. Det var helt okej, säger Etelätalo till C More efter sin femteplats.

Lassi Etelätalo kastar i Diamond League 2022.
Bildtext Lassi Etelätalo kastade över 86 meter i EM-finalen förra helgen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Etelätalo fick till en träff då han kastade 80,17 i sitt tredje försök. För Keränen blev det bara en båge på drygt 77 meter.

Indiens olympiske mästaren från i fjol visade att han är svårslagen. Neeraj Chopra noterades för 89,08 i första omgången och det avgjorde tävlingen.

Inget tryck hos Mäkelä

Kvällens fjärde finländare Kristiina Mäkelä var tam i sin hoppning i tresteg. Hon hade inte klarat av att ladda om efter EM-silvret och nådde inte över fjorton meter i Lausanne.

För en vecka sedan hoppade hon nytt finskt rekord med 14,64 i EM-finalen, men nu blev hennes bästa notering 13,99 – Mäkeläs näst sämsta tävling för sommaren.

Grenens stora dominant Yulimar Rojas satte övriga på plats med ett hopp på 14,99 i första omgången. Världsrekorddamen ökade sedan på och hoppade sitt segerresultat 15,31 i näst sista omgången.

I övrigt var norska fenomenet Jakob Ingebrigtsen ute efter att känna på världsrekordtempot på 1500 meter. Drygt halvvägs låg Ingebrigtsen fortfarande på 3.26-fart, men norrmannen tappade en del på slutet och klockan stannade på världsårsbästat 3.29,05.

En liten revansch för Ingebrigtsen efter förlusten i VM-finalen på den här distansen.

– Jag var inte ute efter revansch, men jag var sugen på att göra ett bra lopp. Jag är nog minst trött av alla i fältet och det säger lite om vilken form som vi har byggt upp, säger han till NRK.

Diamond League i Lausanne

Stav, damer:
1. Tina Sutej, SLO 470
2. Nina Kennedy, AUS 470
3. Wilma Murto, FIN 460

Tresteg, damer:
1. Yulimar Rojas, VEN 15,31
2. Shanieka Ricketts, JAM 14,64
3. Maryna Bekh-Romantjuk, UKR 14,31
---
7. Kristiina Mäkelä, FIN 13,99

Spjut, herrar:
1. Neeraj Chopra, IND 89,08
2. Jakub Vadlejech, CZE 85,88
3. Curtis Thompson, USA 83,72
---
5. Lassi Etelätalo, FIN 80,17
7. Toni Keränen, FIN 77,18

Alla resultat från Diamond League-galan hittar du här!