Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Krisdrabbade Fortum har vänt sig till regeringen för hjälp – jobbar hårt med att sälja ryska kraftverk vilket kan kräva Putins godkännande

Markus Rauramo sitter vid ett bord och tittar åt sidan.
Bildtext Fortums vd Markus Rauramo fick uppdraget att svara på många kniviga frågor i Yles program Morgonettan på lördagsmorgonen, men han lyckades inte ge svar på dem alla.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Den finländska energijätten Fortum står inför en osäker framtid. Vid bolaget finns oro för en smällkall vinter medan man försöker driva igenom affärer i Ryssland. Samtidigt har bolaget bett regeringen om hjälp.

Fortum som drabbats av enorma förluster behöver flera miljarder euro i likviditet, med andra ord rörelsekapital, för att säkerställa elförsäljningen.

Det sa Fortums vd Markus Rauramo i en intervju i Yles program Morgonettan på lördagsmorgonen. Rauramo säger att bolaget vänt sig till regeringen i frågan.

– Vi har vänt oss till regeringen och Uniper [Fortums dotterbolag i Tyskland] har redan vänt sig till den tyska regeringen. Likviditetsbehovet är stort, flera miljarder.

Vill inte säga att Uniperaffären var misslyckad

Rauramo konstaterar att energisituationen är bättre i Norden än i övriga Europa, men Uniper och gasproblematiken i Tyskland ligger som ett mörkt moln över Fortum och är orsaken till varför den finländska energijätten har så stora förluster.

Trots det vill Rauramo inte kommentera Uniperaffären och huruvida han nu anser att det var ett misstag att köpa in sig i det tyska gasbolaget. Före köpet var det många experter som avrådde Fortum från att ge sig in i affären. Rauramo kommenterar köpet enbart på följande vis:

– Om vi tittar bakåt så verkade strategin för att köpa upp Uniper bra. I fjol gjorde till exempel Fortum rekordresultat och mycket var tack vare gasen. Men nu mot alla odds har Ryssland inlett ett brutalt krig i Ukraina och det påverkar energin.

Vintern ett hot – Fortum kan inte snabbt börja producera mer el

Rauramo konstaterar att man befinner sig i en svår situation och att framtiden är svår att förutspå. Fortum hoppas att det inte blir en smällkall vinter eftersom det då finns en risk för stor gasbrist.

– Gasen utgör stor oro i Europa, speciellt inför vintern eftersom vi har svårt att uppnå våra mål för ett gasförråd. Om det blir en riktigt kall vinter kan det bli tajt och då kan vi bli tvungna att ta till begränsningar i elen.

Enligt Rauramo har Fortum, som står för en tredjedel av elproduktionen i Finland, knappa möjligheter att snabbt börja producera mer el om behovet finns.

Soluppgång vid en snöig väg.
Bildtext En kall vinter kan förvärra energikrisen i Europa.
Bild: Jenni Mehtonen / Yle

Försäljningen av ryska kraftverk i slutskedet – men kräver grönt ljus på toppnivå

Fortum jobbar för tillfället fullt med att sälja sina kraftverk i Ryssland, likaså Uniper. De har tillsammans tolv kraftverk i Ryssland.

Enligt Rauramo har man kommit till slutskedet i processen, men han vill inte säga vem som kan tänkas köpa bolagets kraftverk. Att driva igenom affärer är ändå lättare sagt än gjort i Ryssland just nu.

– Vi för diskussioner med flera intresserade, men försäljningarna kräver ryska regeringens godkännande, kanske till och med president Vladimir Putins godkännande. Vi jobbar för att dra oss ur Ryssland helt, vi har inte förutsättningar att vara där och vi är inte på väg tillbaka.