Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna kan trots allt ha en chans i mellanårsvalen – nu fokuserar partiet på att mobilisera abortförespråkare och unga väljare

USA:s president Joe Biden tar selfie med sina anhängare under ett valmöte i Maryland den 25 augusti 2022.
Bildtext Biden tar selfie med sina anhängare under valmötet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Traditionellt har presidentens parti förlorat mellanårsvalen i USA. Men nu ökar väljarstödet för demokraterna. Kampen om kongressen ser ut att bli jämnare än förutspått.

Anna Dwaref och Chloe Denman står i den långa kön utanför sin tidigare gymnasieskola i Rockville i Maryland. De två unga kvinnorna hoppas få plats i gymnastiksalen där president Joe Biden ska hålla kampanjmöte.

– Det står klart att vi unga måste aktivera oss och rösta, säger Anna Dwarf.

Chloe Denman nickar och menar att många unga vuxna är politiskt bevandrade och redo att delta i beslutfattandet.

Anna Dwaref och Chloe Denman köar till president Joe Bidens kampanjtillställning.
Bildtext Anna Dwaref och Chloe Denman.
Bild: Daniel Olin / Yle

President Joe Biden har på sistone lyckats driva igenom flera lagpaket som tilltalar unga väljare. I början av augusti undertecknade presidenten ett enormt reformpaket med stora satsningar på klimatet. Den här veckan beslöt han att avskriva en del av amerikanernas federala studielån.

Åtgärderna får tummen upp av Michael Gold, första årets studerande vid Georgetown University.

– För mig är de viktigaste valfrågorna klimatförändring och universitetskostnaderna som skenar iväg.

Anna Dwarf säger att hon tänker rösta på en kandidat som kämpar för aborträtten.

– Som kvinna ser jag att rätten till abort är väldigt viktigt och jag vill veta vad Biden tänker göra för att främja det.

Har vinden vänt för impopulära Joe Biden och demokraterna?

Jublet är öronbedövande när presidenten till slut äntrar scenen i den fullsatta gymnastiksalen. Den amerikanska presidenten ler brett, tar av sig kavajen och inleder sitt tal.

USA:s president håller valmöte i en gymnastiksal i Rockville, Maryland.
Bild: Daniel Olin / Yle

Han räknar upp de vallöften han infriat och går till hård attack mot Trumps republikaner.

– De omfamnar politiskt våld, de tror inte på demokrati. Därför måste ni som älskar vårt land – demokrater, obundna och moderata republikaner – vara starkare och mer beslutsamma för att rädda USA. Trumps republikaner förstör vårt land.

Biden ser ut att stortrivas framför sina euforiska anhängare. Kanske stärkt av den senaste tidens politiska framgångar ger han den här kvällen både ett energiskt och självsäkert intryck.

Mitt i talet stjäl en Trumpsupporter salens uppmärksamhet. Mannen har lyckats ta sig in framför scenen och kommer med falska anklagelser: "Du stal valet", hinner han ropa med hög röst innan han förs ut från salen, medan publiken buar högljutt.

Trumpanhängare eskorterades ut efter falska anklagelser - Spela upp på Arenan

Det är tydligt att mellanårsvalen i november blir en laddad och jämn tillställning.

Ännu i våras såg det dystert ut för demokraterna, opinionsmätningarna förutspådde att demokraterna förlorar sin smala majoritet i båda kamrarna.

Alla platser i representanthuset och en tredjedel av mandaten i senaten står på spel i november. Dessutom ska även flera viktiga poster i delstaterna besättas.

Men sommarens händelser har fått vinden att vända. Samtidigt är demokraterna välmedvetna om att de fortfarande slår från underläge. Stämningen i det demokratiska partiet rapporteras ändå vara positivare och valdonationerna till partiet ökar.

Också Joe Bidens popularitetssiffror har stigit en aning i augusti, men de är fortfarande historiskt låga. Speciellt impopulär är han bland unga väljare.

Demokratisk strateg: Influencers på sociala medier får fart på de unga

Det demokratiska partiets valstrateger tror att de unga väljarna kan rädda partiet från ett valnederlag.

Men det är inte den ålderstigna presidenten som kommer att inspirera de unga att rösta, utan i stället utnyttjar man man influencers på sociala medier, berättar strategen Grace Hagerty på stödföreningen American Bridge.

– Det finns kända personer med en massa följare på sociala medier som mer eller mindre står i kö för att hjälpa oss. Med hjälp av dem når vi ut till unga väljare.

Grace Hagerty är valstrateg på stödföreningen American Bridge.
Bild: Daniel Olin / Yle

Hon säger att den främsta valfrågan i höstens mellanårsval blir rätten till abort och hänvisar till en opinionsmätning som demokratiska partiets stödförening American Bridge gjorde tillsammans med en rad föreningar som försvarar aborträtten.

Mätningen visar att 70 procent av amerikanerna, oavsett partitillhörighet, är beredda att rösta på en kandidat som stöder laglig abort, framför en kandidat som motsätter sig aborträtten.

– Det här visar att det finns ett enormt stöd för den federala aborträtten. Det kommer att vara det viktigaste temat och demokraterna drar nytta av detta, säger Hagerty.

Om det däremot avgör valet är en helt annan fråga. I mellanårsvalen 2020 röstade bara omkring hälften av amerikanerna. Det parti som lyckas mobilisera sina väljare vinner valet i november. Den politiska temperaturen stiger i USA.