Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Emil Lindholm tvingades bryta i FM-rallyt – allt avgörs i den sista deltävlingen som kan bli en rysare: "Vi hade bara andraväxeln kvar, det var ingen idé att fortsätta"

Från 2022
Uppdaterad 28.08.2022 12:05.
Emil Lindholm kör sin rallybil.
Bild: Meritapix / Merita Mäkinen

Emil Lindholm och Mikko Heikkilä gör om en månad upp om totalsegern i rally-FM. I S:t Michel tvingades Lindholm bryta på slutet och nu har vinnaren Heikkilä allt i egna händer.

Rallyföraren Emil Lindholm från Ingå tvingades på lördagen bryta FM-rallyt i S:t Michel. Lindholm låg tvåa, och en bra bit bakom Mikko Heikkilä som vann rallyt, då han på den näst sista specialsträckan fick problem med växellådan i sin Skoda.

– Det var ingen idé att fortsätta eftersom vi förlorade så mycket tid. Så vi bestämde oss för att bryta. Det var något med mekanismen som byter växlar. Andraväxeln var den enda som vi hade kvar, säger Lindholm till Yle Västnyland.

– Jag har aldrig brutit på grund av ett tekniskt fel och jag kör nu för tredje året. Så det är rätt så sällsynt.

Sammandraget efter 6/7 deltävlingar

1. Emil Lindholm Skoda 104
2. Mikko Heikkilä Skoda 96
3. Egon Kaur (EST) Volkswagen 85

Tävlingen var säsongens näst sista. Då Heikkilä tog in 25 poäng på Lindholm kan säsongsavslutningen bli en riktig rysare.

Det sjunde och sista FM-rallyt körs om en månad, den 30 september–1 oktober, i Kouvola. Där avgörs också segern i SM1-klassen.

I den sista tävlingen ger en seger 34 poäng, en andraplats 25 poäng och en tredjeplats 20 poäng. Toppduon är piskad att gå för segern.

– Om någondera av oss vinner kommer den att bli mästare. Men om Mikko blir tvåa räcker tredjeplatsen för oss, säger Lindholm om poängmatematiken.

Även för ett år sedan bjöd säsongsavslutningen på stor spänning. Då vann Lindholm i Karleby, passerade Teemu Asunmaa i sammandraget och vann sin första FM-titel.

"Mekanismen i växellådan fick något fel" - Emil Lindholm avbröt FM-rallyt i S:t Michel

6:06

Resultat

1. Mikko Heikkilä 51.12,7
2. Juha Salo +43,5
3. Egon Kaur (EST) +45,4

Artikeln kompletterad söndagen den 28 augusti klockan 12.03 med Emil Lindholms kommentarer till Yle Västnyland.

Diskussion om artikeln