Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blodiga strider i Libyens huvudstad – oro för nytt inbördeskrig

Bil brinner i Libyens huvudstad Tripoli.
Bildtext Upptrappningarna i Tripoli på lördagen var de häftigaste sedan 2020.
Bild: Mahmud Turkia / AFP

I Libyen råder spänt lugn efter lördagens våldsamma sammandrabbningar där minst 32 människor dödades. Men farhågorna om att den långvariga konflikten blossar upp igen och utvecklas till ett nytt inbördeskrig kvarstår.

I Libyens huvudstad Tripoli städar man upp efter lördagens häftiga sammandrabbningar mellan två politiska grupper. Glassplitter, trasiga fasader och rester efter brända bilar syns här och där på gatorna, som fortfarande var rätt ödsliga under söndagen.

Under lördagen dödades minst 32 personer och omkring 160 skadades, när huvudstaden skakades av explosioner och skottlossning. En stor del av offren är civilpersoner.

I samband med våldsamheterna dödades också komikern Mustafa Baraka som är känd för videor på sociala medier där han driver om bland annat korruption. Hans död har chockerat många.

På söndagen kunde flygtrafiken från huvudstaden återupptas och affärerna kunde slå upp sina dörrar för kunder igen.

– Jag var inne i mitt hus när jag hörde skottlossning. Libyen går inte framåt, konstaterar en man på gatan till Reuters.

I två år har det varit relativt lugnt i Tripoli, efter att en vapenvila trädde i kraft år 2020.

Människor går på gatan utanför ett sönderskjutet hus i Tripoli.
Bildtext Ett brandhärjat hus i Tripoli.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Maktkamp mellan rivaliserande regeringar

Libyen är splittrat i två rivaliserande regeringar sedan inbördeskriget; dels i den internationellt erkända regeringen i Tripoli, dels i en regering med säte i Tobruk i östra Libyen.

Lördagens våldsamheter bottnar i upptrappade spänningar mellan de två regeringarna och deras anhängare.

Regeringen i Tripoli leds av Abdul Hamid Dbeibah, medan den tidigare inrikesministern och stridspiloten Fahti Bahsagha leder den rivaliserande regeringen i östra Libyen. Både Dbeibah och Bahsagha anser sig vara landets rättmätige ledare.

Sammandrabbningarna bröt ut när Fathi Bahsaghas styrkor närmade sig Tripoli från tre olika riktningar.

Abdul Hamid Dbeibah utsågs i fjol efter FN-ledda förhandlingar till att leda en övergångsregering fram till presidentvalet i december samma år. Dbeibah höll dock inte sitt löfte om att träda tillbaka eller att inte ställa upp i presidentvalet. Något presidentval blev det heller inte, det ställdes in.

Bahsagha planerade för sin del också att ställa upp i presidentvalet. I februari i år utnämndes han till premiärminister för en "stabilitetsregering" som har sitt säte i östra Libyen. Den inflytelserika krigsherren Khalifa Haftar stöder Bahsagha.

Det var Haftar som ledde ett försök att överta makten i Tripoli år 2019. Försöket misslyckades men ledde till ett år av blodiga strider i stadens utkanter.

Förstörda bilar på en gata i Tripoli.
Bildtext Flera byggnader förstördes i våldsamheterna på lördagen.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Värsta striderna på två år

Libyen har präglats av konflikter allt sen envåldshärskaren Muammar Gaddafi störtades och mördades år 2011.

Gårdagens gatustrider beskrivs ändå som de värsta sedan 2020, då en vapenvila trädde i kraft i Tripoli efter att de båda grupperna stred om makten.

Trots att båda parter gör anspråk på att styra hela landet verkar ingendera ha vare sig politisk eller militär styrka för att lyckas ta över det område den andra kontrollerar.

Bashagha har tidigare sagt att man inte kommer att använda sig av våld för att överta makten i Tripoli, men har senare låtit förstå att man ändå inte utesluter det.

Båda sidorna beskyller varandra för veckoslutets häftiga upptrappning,

Trots att läget har lugnat sig kvarstår farhågorna om att den långvariga politiska krisen blossar upp på allvar igen och utvecklas till ett nytt inbördeskrig.

Källor: AFP, Reuters, AP