Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Mexikansk fika i nordisk tappning – Paul Svensson bjuder på klimatsmarta churros med libbsticka och rötad gran

Från 2022
Mexikansk fika i nordisk tappning – Paul Svensson bjuder på klimatsmarta churros med libbsticka och rötad gran - Spela upp på Arenan

De ser ut som helt vanliga churros, förutom att de är alldeles grönskimrande istället för gyllenbruna. Men det här är inga vanliga churros, de här garanterar en hållbar njutning.

Att välja bort kryddor som transporterats långa vägar och minska på mejeriprodukterna är några av kocken Paul Svenssons knep för att baka hållbart och klimatsmart.

– Visst är det häftigt att torkad libbsticka smakar som kardemumma? Torkad libbsticka innehåller mycket kurkumin som är det ämne som ger kardemumman sin karaktäristiska smak. Det blir extra tydligt när man använder libbsticka i söta produkter, säger Svensson.

Torkad libbsticka på ett bord
Bildtext Färsk libbsticka påminner om selleri i smaken, medan torkad libbsticka har smak av kardemumma.
Bild: Matti Palmu / Yle

Torkad libsticka fungerar också för att smaksätta smörkrämen i en bulle, i glass och i många andra sammanhang där man annars använder kardemumma. I vanliga fall dyker libsticka upp i örtsalt och buljonger, med sin distinkta smak av selleri. Men i Paul Svenssons händer kan råvaror dyka upp i helt otippade sammanhang.

Han är ständigt på jakt efter nya sätt att jobba mera hållbart i köket och har också fått flera utmärkelser och priser för sitt miljöengagemang. Att välja inhemska råvaror är ett av flera val man kan göra.

Vanillin från gran är Nordens vanilj

Ur rötad gran kan man utvinna vanillin, som är det smakämne som också finns i vanilj. Det är en sidoprodukt från pappersindustrin som Svensson hoppas ska vinna terräng i de nordiska köken. Men då ska man välja naturligt vanillin och inte kemiskt framställd vanillinarom.

- Björksocker är ett annat härligt exempel på smaker man kan utvinna ur träd. Det som är så roligt med björksocker är att det smakar läskande. Därför passar det speciellt bra i desserter. I restaurangen där jag jobbar har vi ersatt allt strösocker med björksocker, säger Svensson.

Den är också sötare än vanligt socker och har lägre kaloriinnehåll. För vissa är björksocker mera känt som xylitol.

En man och en kvinna i ett kök
Bildtext Att blanda havremjölk med komjölk är ett enkelt sätt att minska sitt klimatavtryck. Paul Svensson använder det knepet i alla rätter som innehåller mjölk.
Bild: Matti Palmu / Yle

Minska mjölk och smör utan att pruta på smaken

I många recept halverar Svensson mängden mjölk och ersätter en del med havremjölk. Havremjölken är söt och passar i desserter. I den här churrossmeten använder han smör och då hoppar han helt över komjölken.

- Det är inte så svartvitt att vi måste välja bort all mjölk eller allt kött, men det är alltid klokt att minska användningen av animaliska produkter, säger Svensson.

Gräddade churros på ett fat
Bildtext Det gröna libstickasockret tilltalar både öga och gom.
Bild: Matti Palmu/ Yle

Churros med nordisk kardemumma

Mängd: 10 personer

Tillagningstid: 50 min, varav förberedelser 40 min

Ingredienser

  • 2 l neutral olja

  • 1,5 dl vatten

  • 1,5 dl havremjölk

  • 25 g smör

  • 2 msk björksocker

  • 1 msk vanillinsocker, med naturligt vanillin

  • 0,5 tsk salt

  • 2,5 dl vetemjöl

  • 3 ägg

  • 1 dl björksocker, xylitol

  • 1 msk torkad libbsticka

Instruktioner

Koka upp vatten och havremjölk med vanillinsocker och socker. Ta bort kastrullen från värmen och rör i mjölet.

Rosta sedan blandningen över hög värme tills mjölet blir lätt rostat. Det här tar flera minuter och lite smet kommer att ta fast i botten på kastrullen. Smeten ska bli glansig innan den är klar.

Lägg över smeten i en bunke. Vispa med elvisp tills smeten börjar svalna. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning tills smeten är homogen.

Fyll upp i en spritspåse med stjärntyll.

Värm upp olja till 180 grader och fritera gyllene.

Churros som friteras i en kastrull i ett kök
Bildtext En churros skall ha en lätt böjd form, som en korv ungefär.
Bild: Matti Palmu / Yle

Mixa torkad libbsticka och blanda med björksocker.

Vänd varma churros i sockret och servera med äkta vanillinsås.

En portion med churros och vanillinsås
Bildtext Äkta vanillinsås med hälften grädde och hälften havremjölk blir en god dip till nyfriterade churros.
Bild: Matti Palmu / Yle

Äkta vanillinsås

Tillagningstid: 15 min, varav förberedelser 5 min

Ingredienser

  • 0,5 liter grädde

  • 0,5 liter havremjölk

  • 1 tsk vanillinsocker med äkta vanillin

  • 125 g björksocker

  • 2 msk potatismjöl

  • 2-3 ägg

Instruktioner

Blanda alla ingredienser i en kastrull.

Värm på svag värme under ständig omrörning, tills krämen tjocknar.

Kyl ner vanillinkrämen tills det är dags för servering.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk