Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finska basketherrarna för mycket för Estland – basket-VM bakom hörnet: "Susijengi trademark"

Lauri Markkanen mot Estland 28.8.2022.
Bildtext Lauri Markkanen var en bärande spelare mot Estland med sina 18 poäng.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Finska basketherrarna besegrade Estland i Tallinn med slutsiffrorna 76–68 (47–36). Segern innebär ett jättekliv mot basket-VM nästa år.

Dagens baskethjältar hette Sasu Salin och Lauri Markkanen som blev de avgörande kuggarna med sammanlagt 38 poäng mellan duon.

Matchen var på pappret en mumsbit för basketherrarna som innan matchen vunnit sex av sju kvalmatcher. Estland i sin tur hade endast vunnit två matcher och låg sist i kvalgruppen.

Efter andra perioden såg matchen ut att bli som förutsatt för basketherrarna då försprånget var komfortabelt med elva poäng.

Estland höjde tempot

I tredje perioden visade sig Estland inte vara så lättslaget. Estländarna höjde på det egna speltempot och vann perioden med klara siffrorna 18–10. Basketherrarna hade svårt med tempot i anfallsspelet vilket blev kostsamt.

– Vi slutade spela vårt eget spel, sen såg man vad som hände. Det får inte komma sådana stunder om vi vill ha framgång i nästa veckas EM-matcher, kommenterade Mikael Jantunen till Ruutu efter matchen.

Sasu Salin.
Bildtext Sasu Salin blev poängbäst i matchen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I sista perioden förbättrade Finland framför allt försvarsspelet vilket till sist blev för mycket för estländarna.

– "Susijengi trademark"; vi leder och spelar riktigt bra, sedan kommer det plötsligt ett mörkt skede i matchen då vi gör endast två poäng på åtta minuter. Estland utjämnar och går förbi, sedan lägger vi in en extra växel och fixar jobbet till slut via tappert försvarspel, kommenterade Ruutus expert Sami Toiviainen efter matchen.

VM-platsen kan säkras redan i kväll

Finland kan boka en plats i nästa års basket-VM redan i kväll ifall Sverige lyckas besegra Israel. Annars behöver basketherrarna bara en seger av de kvarstående fyra kvalmatcherna för att säkra VM-biljetten. Finlands stjärnspelare Lauri Markkanen är ändå övertygad att basketherrarna fixar VM-platsen oberoende.

– Nog är det ännu fast på oss själva, men med god tur kan vi säkra VM-platsen så också. Vi behöver inte hjälp av någon, vi fixar det själva match för match, konstaterade Lauri Markkanen till Yle efter matchen.

VM-kvalet fortsätter för Finlands del i november. Nästa års VM-slutspel spelas i Japan, Filipinerna och Indonesien i september 2023.

Basket-EM i Prag börjar nästa fredag då Israel blir basketherrarnas första utmaning.

Resultat: Estland–Finland 68–76 (36–47)

Bästa poängplockare:

1. Sasu Salin (FIN) 20 poäng
2. Lauri Markkanen (FIN) 18 poäng
3. Maik-Kalev Kotsar (EST) 14 poäng
4. Kerr Kriisa (EST) 13 poäng
5. Alexander Madsen (FIN) 11 poäng

VM-kval ställningen efter 8/12 omgångar:

1. Tyskland 15
2. Finland 15
3. Slovenien 13
4. Israel 10
5. Estland 10
6. Sverige 9

I kväll spelas även matcherna Tyskland–Slovenien och Israel–Sverige. Vinnaren i varje match får två poäng, förloraren en.

Återstående matcher:

10 november Tyskland–Finland
13 november Finland–Estland
24 februari Israel–Finland
27 februari Finland–Tyskland